петак, 13. септембар 2019.

Златно доба мексичког филма у Кинотеци




 Традиционални програм Дани мексичког филма биће одржан ове јесени у Југословенској кинотеци 15. пут. Захваљујући сарадњи са амбасадом Мексика у Србији, београдска публика ће од 18. до 22. септембра моћи да се упозна са „златним добом“ мексичке кинематографије кроз пет дигитално рестаурисаних филмова снимљених средином 20. века.

За разлику од ранијих година, када су Дани мексичког филма представљали остварења новије продукције, овога пута Кинотека је у прилици да представи „златно доба“ мексичке кинематографије, које је оквирно трајало од 1940. до 1950. године и забележено је у свим историјама светског филма као један од најоригиналнијих и најквалитетнијих периода. И поред тога што су филмови који ће се наћи на програму настали пре више од шест деценија они ће своју биоскопску премијеру у Београду имати управо на предстојећим Данима мексичког филма.

На отварању програма, 18. септембра у Сали Макавејев биће приказан филм „Друга“ (1946) у режији Роберта Гавалдона, који је током 50-их година био редовни учесник фестивала у Берлину, Кану и Венецији. У крими драми и мистерији о доброј и злој близнакињи двоструку улогу игра Долорес дел Рио, једна од првих мексичких звезда која је остварила значајну каријеру у Холивуду.

Роберто Гавалдон је режирао и крими драму и трилер „У твом длану“ (1950), о видовњаку који уцењује лепу удовицу. Филм је освојио чак осам националних филмских награда Аријел, међу којима за најбољу мушку улогу коју је тумачио славни Артуро де Кордоба. На репертоару у Кинотеци је 19. септембра.

Наредне вечери приказује се комедија „О томе је реч“ (1940) Хуана Бустиља Ора. Духовите ситуације изазива замена идентитета, а главну улогу играо је популарни мексички комичар Кантинфлас, добитник Златног глобуса 1957. године за улогу у „Путу око света за 80 дана“.

Следи драма „Породица каквих има“ (1949), по сценарију и у режији једног од најцењенијих мексичких аутора тога доба Алехандра Галинда. Ова прича о строгом оцу који се противи љубави своје ћерке и путујућег трговца освојила је награде Аријел за најбољи филм, режију, сценарио, глуму, сценографију.

За крај циклуса одабрана је музичка комедија „Мексичке тиквице“ (1949) у режији Хилберта Мартинеза Солареса. Популарни Херман Валдес играо је човека који покушава да постави музички шоу како би исплатио дугове.

Управник Музеја Кинотеке Марјан Вујовић истиче да 15 издања Дана мексичког филма не представљају само јубилеј већ и значајну традицију и континуитет у презентацији једне веома занимљиве и оригиналне кинематографије. 

Захваљујући сарадњи са амбасадом Мексика Кинотека је била у прилици да у својим салама у Београду, али и у неколико градова у Србији у том периоду прикаже више десетина премијерних филмова који се иначе не би нашли на репертоарима биоскопа и фестивала.



ДАНИ МЕКСИЧКОГ ФИЛМА




од 18. до 22. септембра 2019.

Југословенска кинотека, Узун Миркова 1





Среда, 18. 9.




20:00 ДРУГА (МЕК, 1946)

La otra

Улоге: Долорес дел Рио (Dolores del Rio), Агустин Ируста (Agustín Irusta)

Режија: Роберто Гавалдон (Roberto Gavaldón)



Четвртак, 19. 9.




20:00 У ТВОМ ДЛАНУ (МЕК, 1950)

En la palma de tu mano

Улоге: Артуро де Кордова (Arturo de Córdova), Летисија Палма (Leticia Palma)

Режија: Роберто Гавалдон (Roberto Gavaldón)



Петак, 20. 9.




20:00 О ТОМЕ ЈЕ РЕЧ (МЕК, 1940)

Ahí está el detalle

Улоге: Марио Морено Кантинфлас (Mario Moreno Cantinflas), Хоакин Пардаве (Joaquín Pardavé)

Режија: Хуан Бустиљо Оро (Juan Bustillo Oro)



Субота, 21. 9.



20:00 ПОРОДИЦА КАКВИХ ИМА (МЕК, 1949)

Una familia de tantas

Улоге: Фернандо Солер (Fernando Soler), Давид Силва (David Silva)

Режија: Алехандро Галиндо (Alejandro Galindo)



Недеља, 22. 9.




20:00 МЕКСИЧКЕ ТИКВИЦЕ (МЕК, 1949)

Calabacitas tiernas (¡Ay, qué bonitas piernas!)

Улоге: Херман Валдес (Germán Valdés), Росита Кинтана (Rosita Quintana)

Режија: Хилберто Мартинез Соларес (Gilberto Martínez Solares)



Нема коментара:

Постави коментар