петак, 13. септембар 2019.

PUTUJUĆA INFORMATIVNA IZLOŽBA U TOWER CENTRU O TRAJNIM UMETNIČKIM SKULPTURAMA KOJE DUŽ KVARNERA POSTAVLJA EVROPSKA PRESTONICA KULTURE


U mestima duž obale i u Rijeci svetski i hrvatski poznati i priznati umetnici tokom 2020. godine izradiće različite trajne umetničke skulpture, u sklopu programa Lungomare Art, projekta Evropske prestolnice kulture.

Informativna izložba Lungomare Art otvorena je danas na četvrtom spratu Tower Centra Rijeka, kako bi se posetioci, koji dnevno posete Tower centar u broju  od 15 do 20 hiljada dnevno, upoznali s jedanaest umetnika i deset lokacija, na koje projekt Evropske prestonice kulture donosi trajne umetničke skulpture.

Kako je na konferenciji za medije istaknula glavna urednica programskog odeljka Lungomare Art Lungomare Iva Kelentrić, na ovaj način projekt EPK kreira novi svojevrsni kulturno-umetničko-turistički put na Kvarneru. Skulpture i intervencije u prostoru koje se odvijaju na deset lokacija širom obale i na ostrvima potpisuju domaći i međunarodni umetnici koji ovoga puta ne kreiraju umetnost za velike muzeje i velike kulturne centre, nego u malim sredinama rade svoje izuzetno vredne radove inspirirane životom upravo tih sredina. Njihovi radovi ovde će trajno ostati i na specifičan način oživaljavati prostore u koje se smeštaju.


Lokacije i umetnici programa Lungomare Art Rijeke 2020 – Evropske prestonice kulture
Sami umetnički radovi u sklopu Lungomare Art programa Rijeke 2020 – Evopske prestonice kulture imaju i funkcionalnu vrednost – neki od njih nova su odmorišta, igrališta, mesta za razgovor i učenje. Kao polazište za njihovo istraživanje može se odabrati bilo koja lokacija. 

Na obali: u Brseču, Lovranskoj dragi, Voloskom, u ribarnici u Rijeci, na riječkoj plaži Grčevo, u Kostreni i u Crikvenici. Ili na ostrvma: u Loparu na otoku Rabu, iznad Baške na otoku Krku i u Malom Lošinju

Svaki rad u određenoj meri povezuje baštinu i sadašnji trenutak, a autori su renomirani umetnici i umetnice, dizajneri i arhitekti iz Hrvatske, Evrope, Japana i Čilea: Liam Gillick (UK), Jiří Kovanda (CZ), Numen/For Use (DE/AT/HR), Harumi Yukutake (JP), Smiljan Radić (CL), Marcela Correa (CL), Sofie Thorsen (DK/AT), Davor Sanvincenti (HR), Pavel Mrkus (CZ), Igor Eškinja (HR), Ilona Németh (SK), Marián Ravasz (SK) i Nika Laginja (HR).

Lungomare Art informativna izložba u Tower Centru Rijeka trajaće mjesec dana, do 11. oktobra 2019.g.

 

Potpisan partnerski sporazum RIJEKE 2020 i Tower Centra RijekaRIJEKA 2020,  firmaa zadužena za organizaciju programa Evropske prestonice kulture danas je ujedno s Tower Centrom Rijeka potpisala partnerski sporazum u projektima dveju programskih celina –putujuće informativne izložbe programskog pravca Lungomare Art i cirkuskog programa za decu, tokom dečjeg festivala Tobogan, programskog pravca Dečja kuća.

Direktorka Tower Centra Rijeka Maja Baković na konferenciji za medije rekla je kako je u velikoj i važnoj 2020. godini, kada Rijeka postaje Evropska prestonica kulture, Tower Center Rijeka počašćen što može sponzorski i partnerski biti deo ove priče, koja će vrednosti, kulturu, običaje, tradiciju i lepote ovog kraja preneti i ponosno pokazati celome svetu.  

“Tower Center Rijeka, od svog osnivanja pa do danas, nastoji da bude aktivan i uključen partner zajednice, podržavajući projekte u koje verujemo i čije vrednosti istinski delimo i živimo. S ponosom i radošću, a istovremeno velikom odgovornošću, možemo da najavimo da će se deo programa Rijeka 2020 odvijati u Tower Centeru Rijeka, što dokazuje da Tower Center Rijeka, osim što je vodeći regionalni šoping centar, je i nezaobilazan punkt društvenog života grada”, najglasila je direktorka Baković.

“Generalno, interes pokrovitelja i sponzora prema projektu Evropske prestonice kulture, razumljiv je jer ovaj projekt će u idućoj godini pozicionirati Rijeku na mapi kulturnih središta Evrope”, istaknula je direktorka RIJEKE 2020 Emina Višnić i istaknula kako Rijeku sledeće godine očekuje pojačan interes turista i stranih gostiju, pa će u tom smislu mnoge delatnosti u gradu, pa tako i trgovina, osetiti značajan rast prometa. 

“Zahvaljujem se ovom prilikom Tower centru jer je prepoznao tu priliku i već nas sada ugostio u svojem prostoru ovom putujućom izložbom”, zaključila je direktorka Višnić.

I gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel zahvalio se Tower Centru Rijeka što je prepoznao važnost projekta Evropske prestonice kulture, uključio se u njega partnerski i omogućio da u svom prostoru koji dnevno posećuje doista mnogo građana i gostiju Rijeke, Evropska prestonica kulture predstavi deo programa koji priprema za 2020. godinu. 

Tokom ovog septembra i oktobra na više načina i putem različitih kanala predstavićemo bogat kulturni program koji će se u Rijeci održavati u godini nošenja titule Evropske prestonice kulture”, podsjetio je gradonačelnik Obersnel.

Glavne urednice programskih celina Lungomare Art i Dečja kuća, Iva Kelentrić i Jelena Milić ovom su se prilikom takođe zahvalile na velikoj pomoći Tower Centru Rijeka, pri realizaciji ove putujuće informativne izložbe Lungomare Art odnosno pri realizaciji trodnevnog cirkuskog programa za decu, koji će se realizovati tokom dječjeg festivala Tobogan na leto 2020. godine. 

Нема коментара:

Постави коментар