четвртак, 12. септембар 2019.

OTVORENJE IZLOŽBE D’Annunzijeva Mučenica / L’Olocausta di D’Annunzio




Kad: u četvrtak 12. septembra 2019. godine u 19 sati, 
Gde: u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka, Trg Riccarda Zanelle 1, Rijeka

Izložba “D’Annunzijeva Mučenica – L’Olocausta di D’Annunzio” koja se tačno na stotu godišnjicu D’Annunzijeve okupacije Rijeke otvara u Guvernerovoj palati u Rijeci je ujedno i prva značajna izložba koja čini sastavni deo programa Rijeke – Evropske prestonice kulture za 2020. godinu.  




Autorice izložbe su Tea Perinčić i Ana–Maria Milčić, dok dizajn izložbe potpisuju Sanjin Kunić i Nikolina Radić Štivić.

Izložba donosi tumačenje D’Annunzija iz  humanističke pozicije savremenog antifašizma na kojem je izgrađena moderna Evropa.

Projekt Evropske prestonce kulture vrednije vrednosti savremene Evrope, ujedinjene i jake u svom zajedništvu, koje su suprotstavljene i istoprijskomi savremenom fašizmu. Izložba D’ Annunzijeva mučenica tako ukazuje na vrednosti koje zastupa i riječki projekt Evropske prestonice kulture 2020.

Izložba D’ Annunzijeva Mučenica u riječkom Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka nudi specifičan pogled na njegov boravak u Rijeci i to iz perspektive žena koje su u to vreme živele u Rijeci, onih koje su u Rijeku došle iz Italije sa ili za D’Annunzijem i onih koje su mu bile ljubavnice. Rijeka se na izložbi razmatra i kao ženska figura u pojedinim likovnim delima futurističkih umetnika poput Marinettija, Carre i Buzzija.  



Kako naglašava autorka izložbe Tea Perinčić celi koncept izložbe sažet je u pojmu ‘mučenica’ – città olocausta – a Rijeka je grad koji je nakon D’Annunzijeva odlaska ostao izmučen kao i mnoge žene u njegovom životu.

 D’Annunzijeva Mučenica deo je tematskog izložbenog ciklusa o granicama koji će se takođe nastaviti velikom i važnom izložbom pod nazivom Violinom iznad granica / Stradivari u Rijeci – Kresnik i Cremona, a zavriti centralnom i najvećom izložbom Granice između reda i haosa. Taj ciklus sastavni je deo programskog pravca Doba moći u programu Evropske prestonice kulture. 

Izložba je  otvorena sve vreme trajanja projekta Evropske prestonice kulture u Rijeci, odnosno zatvara se 31. januara 2021. godine.

Нема коментара:

Постави коментар