петак, 13. септембар 2019.

U susret BITEF-u - Autobiografski roman "Istorija nasilja" Eduara Luja u knjižarama


Nakon odlične knjige „Gotovo je sa Edijem Belgelom“, stiže novi, autobiografski roman svetskog književnog superstara Eduara Luja „Istorija nasilja“, u kome piše o tome kako je bio opljačkan, silovan i umalo ubijen.

I kao da nije dovoljno hrabro ispričati ovakvu priču, autor ide još dalje: izlaže i preispituje svaki aspekt svog ponašanja i ponašanja nasilnika, dodajući svojim razmišljanjima i razmišljanja svoje sestre i prijatelja.
Sa dvadeset godina, pisca romana je opljačkao, silovao i pokušao da ubije mladić koga je na Badnje veče pozvao u svoj stan. Nakon toga on odlazi kod sestre u Pikardiju, gde iz prikrajka sluša njenu verziju nemilog događaja, koju izlaže svom suprugu. To je jedna od mnogih scena u kojima će Eduar slušati kako drugi – medicinsko osoblje, policija… – projektuju svoje strahove i predrasude na njegovo iskustvo nasilja. Njegovi pokušaji da povrati kontrolu nad sopstvenom prošlošću dovešće do oštroumnih uvida u to kako se nasilje reprodukuje unutar zajednice.

Autobiografskim romanom Eduard Luj, u pokušaju prodiranja u razloge spirale nasilja, rekonstruiše traumu događaja ispisanu u nekoliko narativnih linija u kojima se društveni odnosi ogledaju u sudbinama pojedinaca od kojih svaki na svoj način odgovara na duboko ukorenjenu nepravdu, siromaštvo, rasizam, svekoliku diskriminaciju i njihovo perpetuiranje kroz institucije moći.

Po ovoj knjizi je urađena i predstava, koju na ovogodišnjem 53. Bitefu možete pogledati 20. septembra 2019. u Pozorištu na Terazijama u 20 sati.

Eduar Luj rođen je kao Edi Belgel 1992. u Amjenu. Prvi je u svojoj porodici završio fakultet: najpre je studirao istoriju na Univerzitetu u Pikardiji, da bi 2011. prešao u Pariz i studirao sociologiju na čuvenoj Ekol normal superijer. Zvanično je promenio svoje ime 2013. u Eduar Luj. U dvadeset prvoj godini (2014) objavio je „Gotovo je s Edijem Belgelom“. Slede romani „Istorija nasilja“ (2016) i „Ko je ubio mog oca“ (2018).

Knjigu „Istorija nasilja“ možete pronaći od subote 14. septembra u svim knjižarama Delfi i Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.
 

Нема коментара:

Постави коментар