среда, 11. септембар 2019.

RIJEKA PREDSTAVLJA BOGAT KULTURNI PROGRAM KOJI PRIPREMA ZA GODINU EVROPSKE PRESTONICE KULTURE 2020.




Program će se medijima i javnosti predstavljati sukcesivno, tokom septembra i oktobra, po tematskim programskim celinama kojih ima sedam i koje donose niz pojedinačnih programa i projekata. Danas su predstavljena događanja koja će se u Rijeci i na području Primorsko goranske županije tokom 2020. godine događati u okviru programske cline 27 susedstava, a ona nosi posebno naglašenu regionalnu i evropsku dimenziju.

Mobilizacija kulturom stanovnika i meštana  širom Primorsko goranske županije

                Sam naziv programskog pravca - 27 susjedstava - simbolički se orjentiše na 27 zemalja Evropske unije koje čine vuropsko susedstvo Hrvatske.  U riječki program Evropske prestonice kulture uključili su se stanovnici i meštani 27 gradova, opština i sela sa području Primorsko goranske županije, a projekt prestlnice kulture povezao ih je s isto toliko lokalnih sredina i organizacija na području Evropske unije.
Reč je o mobilizaciji kulturom kakva još nije viđena. No, valja odmah napomenuti da u osnovi projekta prestonice kulture leži upravo povezivanje evropskih građana predstavljanjem i upoznavanjem kulturnih različitosti zemalja koje čine ukupno bogatstvo Evrope.

Povezivanja i mreže saradnji zalog budućih evropskih druženja

Kako je na današnjem predstavljanju izvođačkog programa više puta naglašeno, osim samih Festivala susedstava koji će se održavati na širem području Gorskog korata i, uz Rijeku, u brojnim primorskim gradovima i opštnama, vrednost ovog dela programa Evropske prestonice kulture leži u povezivanju stanovnika Evrope pri čemu nastaju mreže saradnji kao zalog budućih aktivnosti u području kulture koje će se nastaviti i nakon 2020.

                Festivali susedstava u gorju i na moru – od spektakularnih zvonara do nano tehnologije

                Festivali susedstava donose niz kulturnih i umetničkih programa, u kojima male sredine na izuzetno zanimljiv i atraktivan način progovaraju o svojoj svakodnevici, ali i o problemima koji su sastavni dio urbanih i ruralnih područja Gorskog kotare, ostrva, obale, gradova i sela.

U Festivale susedstava publiku će u februaru 2020. uvesti najpoznatiji predstavnici  stočarske i vašarske magije u Hrvatskoj – zvonari. Grobnički dondolaši i različite zvonarske grupe iz čitave Evrope okupljaju se u Zvonarskoj simfoniji u susedstvu Čavle, maloj opštini pored Rijeke, dok Zvonarska smotra u susedstvu Matulji, takođe u blizini Rijeke, predstavlja magični obred drevnih običaja i pokretanje vjedne inicijative pokretanja škole u kojoj će se izučavati znanja  zasnovana na tradicionalnim običajima.  Na riječkom univerzitetskom Kampusu cele godine održavaće se program Kampus za sve, koji obuhvata 19 celogodišnjih projekata u izvođenjui profesora ie studenata Univerziteta u Rijeci, kao što su na primer Pametne STEM radionice ili  Inspiracije iz nano sveta i sl. a riječki Kampus se u martu 2020. na međunarodnoj konferenciji povezuje s Trstom koji u 2020. nosi prestižnu titulu Evropske prestonice nauke.

U aprilu  o tajnama Lujzijane i svedočanstvima pomoraca, na arheološkim biciklističkim stazama do mrkopaljskog muzeja zime

Delnice će u aprilu pripovedati zanimljivu priču je o cesti koja je izgubila svrhu. Predstavom Luizijana Magic Tour umetnički kolektiv Trafik ponudiće svetsku premijeru inspiriranu filmovima ceste.
Jedno od najbogatijih mesta s riječkog područja, Kostrena, pričaće jedinstvenu priču kroz audio zapise i zanimljivu izložbu o sećanjima kostrenskih pomoraca i njihovih porodica, osvrćući se i na tranzicijske momente, imovinska pitanja i stvaranje Kuće pomoraca.  Vođeni idejom muzeja na otvorenom, u susedstvu  ostrvo Rab sistematiziraju arheološku baštinu ostrva koju povezuju pešačkim i biciklističkim stazama, a veliko otvorenje i predstavljanje rapskog arheološkog muzeja na otvorenom obježava seutrkom Rab Archaeological (T)races 2020. U Gorskom kotaru, u Mrkoplju, predstavlja se Muzej zime i to pričanjem priča, prikupljanjem mitova i legendi, a nastavljajući se na tradiciju Škole mira, u Mrkoplju će se održati i međunarodna konferencija o miru u aprilu 2020.


U Rijeci od Đurđevdana do spajanja s Međunarodnom svemirskom stanicom, na Krku muzika, ples i gastronomija

Program susedstva Pehlin, riječkog kvarta u zapadnom delu grada, započeće u maju proslavom Đurđevdana, tradicionalnom feštom pehlinske romske zajednice, a završiti  Majevom zabavom češke nacionalne manjine, čime se uz koncerte, izložbe, priredbe i gastronomiju šire vrednosti međusobnog upoznavanja i boljeg razumevanja.
Takođe u Rijeci, u susedstvu Turnić - Mlaka koje objedinjuje dva riječka kvarta povezana urbanim životom industrijskog nasljeđa modernizma i socijalizma, pored niza kulturnih programa dogodiće se i petominutno spajanje s Međunarodnom svemirskom stanicom (ISS) NASA-e!  Program u u Malinskoj na otoku Krku dotiče ukuse, zvukove, mirise i boje kroz,  međunarodni kongres na temu industrije hrane, džaz koncerte i sadnju novih stabala.
U samom gradu Krku krajem maja održaće se ČAgaj 2020 – nov, neuobičajen i zabavan festival plesa u kojem mladi i stari, domaći i gosti, profesionalci i amateri plešu po ulicama, trgovima, plažama i svim mogućim i nemogućim mestima grada Krka.

Jun u Brodu na Kupi, riječkim Škurinjama, u Lovranu i u Vrbniku na ostrvu Krku

Program Broda na Kupi vodi jaka i iskusna institucija - Prirodoslovni muzej Rijeka, a junske Večeri u Kaštelu Zrinski u Brod na Kupi dovode koncerte, predstave, naučno-popularna predavanja, izložbe I projekcije filmova. Program Škurinje - kultura s pogledom u riječkom kvartu Škurinje istražuje procese istorijei i budućnost ovog riječkog naselja. Program uključuje kreativno i umtničko aktiviranje suseda, održavanje programa obrazovanja o urbanim „zelenim“ temama formiranje zelene knjižnice u haustorima škurinjskih zgrada i mnoge druge teme.  Prirodni elementi mora i planine s jedne strane i istorijsko jezgro s druge, objedinjeni su kulturno-umetničkim programom susedstva Lovran, koje se fokusira na oživljavanje starog gradskog jezgra i na teme posvećene elementu pitke vode.  Festival lovranskog susedstva završava regatom tradicionalnih barki na jedra i plesnom za sve generacije. U Vrbniku na ostrvu Krku tradicionalni folklor povezuje sa suvremenim muzičkim numerama, a u program se uvodi gastronomija i jezik kroz priču o nužnosti očuvanja jedinstvenog pisma – hrvatske glagoljice.

Harmonika mundijal, puštanje zmajeva na praznik u čast vetru, lampioni i svetlost u Novom Vinodolskom, umetnici u šumi

U Gomirju, u Gorskom kotaru, mestu s najzapadnijim manastirom Srpske pravoslavne crkve održaće se Međunarodni festival harmonike Gomirje Harmonika Mundijal postavljajući samo mestašce u širi kontekst evropske i svetske muzičke scene. Praznik u čast vetru slavlje je zajedništva i festival puštanja zmajeva na Unijama, koje publiku želi da podseti na važnost suživota čoveka i prirode.  Novljanski ljetni šušur u Novom Vinodolskom započinje krajem jula programom Zemlja čudesa u kojem će na stotine barki ispoviti prema ostvcetu Sv. Marina uz muziku, sjetlost i puštanje lampiona, a održaće se i manifestacija Okolotorno, koja obuhvata uzbudljive šetnje osvetljenim i uređenim ulicama starog grada. Program Sretnog sela Kuti u mestu Kuti potiče i stvara sadržaje za decu i mlade. U Kutima je 1936. nastala prva Hrvatska čitaonica sela Kuti. Nekad srećno selo, danas broji samo tridesetak stanovnika i čak devet hiljada knjiga!  U njemu tokom 2020. borave umetnici, književnici i ilustratori dečje književnosti stvarajući nova dela koja se uprizoruju u šumi, a ideja srećnog sela širi se celom opštinom Brod Moravice i širom njenih 38 sela.

Od svetlosnih igri, avantura i šetnji do simulacija pucanja brane i poplavljivanja Rijeke

Na Cresu se krajem avgusta održava izložba Ostrvo čine ljudi, začinjena klapskom pesmom koja će se kantati po starinski. Vešanje rublja na tiramole u programu Rublje naše svagdašnje kreiraće putokaze za pojetioce, a glavni događaj - Svetlo u kantunu razigraće umetnički kolektiv Svetlobna Gverila iz Ljubljane. Program susedstva Praputnjak, mesta u blizini Rijeke, namijenjen je onima koje zanima avantura, druženje i igra. U Praputnjaku se održavaju izložba, šetnje, radionice slaganja gromača i počivala, poezija i pesma. Svojim programom susedstvo Jelenje otvara temu gazdovanja vodom, uz akciju čišćenja korita Rječine, a u saradnji s Tehničkim fakultetom Univerziteta u Rijeci predstavlja se 3D video simulacija pucanja brane i poplavljivanja Delte na području Rijeke.  

Oktobar u susedstima - u znaku borbe protiv apartmanizacije, protiv depopulacije, za čakavštinu i za čistu okolinu  

Crikvenica se u svom programu fokusira na staro selo na vrhu brda Kotor, koje je jedno od retkih lokaliteta koje nije zahvatio val apartmanizacije. Takvim ga žele I očuvati. Fužine se kroz svoj se program bave temom depopulacije Gorskog kotara, pri čemu pričaju priču o zatvaranju škola zbog nedovoljnog broja učenika, dok se susedstvo Kastav bavi pitanjima ugroženih jezika i jezičnih prava manjina, s obzirom da kastavskom čakavštinom danas govori manje od hiljadu ljudi.  Program Granična četvrt susedstva Drenova, kao riječkog kvarta, pokreće ideja iskorištavanja onih potencijala u naselju koja mogu da postanu zamajac razvoja raznih sadržaja, usmerenih  kvalitetnom provođenju slobodnog vremena. Opatija pak u programskoj celini 27 susedstava postavlja pitanje ekološke budućnosti  bez otpada u turizmu.

Mreža kina na egzotičnim lokacijama i Vitamin D

Osim Festivala susedstava, cele će se godine u malim mestima Gorskog kotara, na obali i na ostrvima održavati i program Mreža bioskopa na egzotičnim lokacijama u kojem će se prikazivati dokumetarni filmovi, a u programu Vitamin D u mnogim će mestima širom PGŽ gostovati umetnici u rezidencijalnim programima, družiće se i sarađivati s meštanima i stanovnicima malih gradova i sela.  
Sve detalje programa koje u okviru Evropske prestonice kulture pripremaju stanovnici i meštani Primorsko goranske županije i na koje pozivaju ne samo svoje hrvatske nego i evropske susede, nemoguće je nabrojati u jednoj vesti. No, upravo zato, ove je programe potrebno doživeti.  Ovakvo opsežno i dobro organizirano uključivanje stanovništva u stvaranje kulturnih sadržaja i učestvovanje u njima, nezapamćeno je do sada.  I upravo to je neizmerna vrednost ovog programskog djela projekta Rijeke - Evropske prijestolnice kulture.   

Osećati se Evropljanima nije stvar administrativnih državnih granica ili brisanja granica

O programskom pravcu 27 susedstava u programu Evropske prestolice kulture danas je na konferenciji za medije kojom je započelo predstavljanje programskih clina ovog velikog kulturnog projekta Rijeke, Hrvatske i Evrope, govorio gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, koji je kazao kako je ulaganje u kulturu u dugoročni razvoj gradova i manjih mesta moguće samo na način da stanovnici tih sredina u projektima i programima iz područja kulture pronađu, osete i uoče priliku za svoj rast i svoj odgovorni građanski angažman.
„ Jednom pokrenut točak kreativnosti, teško da se može zaustaviti. I po mom ličnom uverenju to je najveća vrednost ovog programskog pravca“,  kazao je Obersnel.
Zamenica župana Primorsko – goranske županije, Marina Medarić, osvrnula se na ostvarivanje međusobnih saradnji stanovnika pojedinih malih mesta, kao i njihovih saradnji s evropskim partnerskim organizacijama i zajednicama građana, te navela kako se u tom kontekstu projektom razvijaju vrednosti dobrih međuljudskih odnosa, razmene iskustava i kreira se atmosfera uživanja u različitostima i učenja na različitostima.
„Upravo te vrednosti utkane su temelj projekta Evropske prestonice kulture, a bogatstvo različitosti reprezentativno je prisutno upravo na području naše primorsko – goranske županije“,  naglasila je Medarić.
Načelnica županijskog Odejenja za kulturu, sport i tehničku kulturu, Sonja Šišić, istakla je specifičnu dimenziju rasta i to ne samo u području kulture nego i u kontekstu društvenog angažmana stanovnika županije oko pojedinačno bitnih tema.
A direktorka društva Rijeka 2020, osnovanog za sprovođenje  projekta Evropske prestonice kulture, Emina Višnić podsetila je da projekt Evropske prestonice kulture donosi i visoku kulturu, velika umetnička imena, izložbe, predstave i koncerte koji predstavljaju vrhunsku kulturnu ponudu, no pojasnila da se u predstavljanje programa za 2020. namerno krenulo s ovim programskim pravcem jer on donosi trajnu vrednost Rijeci i Primorsko goranskoj županiji – motivisane i aktivirane stanovnike, svesne da kultura može biti pokretač razvoja njihovih malih sredina i učini ih prepoznatljivim i velikima.
„Pokrenute evropske saradnje i komunikacija sa evropskim susedima, stanovnicima Rijeke i županije daju evropski kulturni pasoš. Jer osećati se Evropljaninom ili osećati pripadnost evropskom kulturnom i istorijskom nasleđu, nije stvar administrativnih državnih ugovora i granica ili brisanja granica. Upravo suprotno – taj osećaj počiva na dubinskom razumevanju da sa stanovnicima drugih evropskih država delimo i možemo podeliti čitav niz zajedničkih pitanja, izazova, problema, ali i pronaći načine njihova rešavanja“, pojasnila je Višnić.
O aspektima dosadašnjeg rada na razvoju Festivala susedstava i o emocijama stanovnika širom PGŽ koji su uključeni u projekt Evropske prestonice kultuire te o temama koje su u središtu njihovih preokupacija govorila je voditelka programskog pravca 27 susedstava Branka Cvjetičanin.

Нема коментара:

Постави коментар