уторак, 24. септембар 2019.

Šesti međunarodni festival saksofona Belgrade SAXperience

2 – 5. oktobar 2019.



Šesti međunarodni festival saksofona u Srbiji – Belgrade SAXperience biće održan od 2. do 5. oktobra na nekoliko lokacija i koncertnih dvorana u Beogradu. 



Belgrade SAXperience je jedinstven međunarodni festival, na kojem nastupaju najznačajniji domaći i strani muzičari. Goste ovogodišnjeg festivala čine vodeći saksofonisti iz nekoliko zemalja Evrope. Prve večeri festivala (u sredu, 2. oktobra u 19 časova) u Atrijumu Narodnog muzeja nastupiće saksofonista Gordan Tudor i Milanski kvartet saksofona. Gordan Tudor izvešće kompoziciju Aleksandra Sedlara, specijalno naručenu i komponovanu za festival, kao i novu kompoziciju Ante Grginaspecijalno pisanu za njega. Drugo veče festivala (četvrtak, 3. oktobar u 20h) u sali Muzičke škole Stanković nastupiće muzički ansambl Sax Nouveau pod umetničkim vođstvomJorgosa Ligeridisa. U petak, 4. oktobra u 20 časova u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda nastupiće Prometheus duo. Ovaj dvojac koga čine naš istaknuti pijanista Marko Stuparević i američki saksofonista Džozef Abad već nekoliko godina nastupa širom Sjedinjenih Američkih Država. Duo Prometheus izvešće premijerno delo za saksofon, klavir i gudački kvintet, naše mlade kompozitorke Irine Stefanović. Poslednje večeri festivala, u subotu, 5. oktobra u 20 časova u sali Beogradske filharmonije,nastupiće jedan od najboljih savremenih saksofonista i profesor na Pariskom konzervatorijumuKlod Delangl sa pijanistkinjom Odil Katlen-Delangl a na repertoaru će se naći dela francuskih autora kao i jedna premijera.

Festival Belgrade SAXperience prati savremene tokove i nastoji da dopre do najširih slojeva publike. Osim koncerata, publika ima priliku da u toku festivala prisustvuje i majstorskim radionicama, dnevnim koncertima na različitim lokacijam u centru grada kao i večernjim Saxperience Nights Jamm session-ima u hotelu Radisson Collection.

Poseban fokus festivala je promocija novih kompozicija za saksofon. Odabrani kompozitori po porudžbini pišu dela koja se premijerno izvode na Festivalu. Sastavni deo festivala je i edukativni deo za mlade, koji svoje veštine sviranja usavršavaju na majstorskim kursevima.





Mini SAXperience



Koncert mladih saksofonista Mini SAXperience Banda saksofonistabiće održan u subotu, 28. septembra u 11 časova u Kolarčevoj zadužbini. Mini SAXpereince se realizuje u saradnji sa Centrom za muziku Kolarčeve zadužbine, u okviru ciklusa Mala škola bontona – Kako se sluša koncert. Kroz interakciju sa mladim izvođačima najmlađa publika ima priliku da sazna sve o saksofonu.

 

            Mini SAXpereince se realizuje u saradnji sa Centrom za muziku Kolarčeve zadužbine, u okviru ciklusa Mala škola bontona – Kako se sluša koncert. Voditelj programa je Miloš Milovanović. 
 
Bandu saksofonista čine učenici iz klase direktora festivala Belgrade SAXperience, profesora Milana Savića. Ansambl saksofona je okupljen sa ciljem da mladi izvođači steknu iskustvo kamernog muziciranja, a njihovi nastupi na manifestacijama na otvorenom doprinose popularizaciji instrumenta među širokom publikom.
 
U toku festivala Banda saksofonista (uz sastav Sax Nouveau) nastupiće na nekoliko lokacija u Beogradu: Plato ispred Kulturnog centra Beograda (2.10), Trg Nikole Pašića (3.10), Cvetni trg (4.10) i u Knez Mihailovoj 26 (5.10). Koncerti na otvorenom počinju u 14 časova.



SAXperience on Tour


U cilju decentralizacije kulture, priliku da čuje vrhunske svetske saksofoniste ima i publika širom Srbije i to od 6. do 10. oktobra u Smederevu, Pirotu, Nišu, Somboru i Vršcu kada će nastupiti Prometheus duo koji čine Džozef Abad i Marko Stuparević. Pored glavnog programa festivala u Beogradu, i koncertne turneje širom Srbije, Belgrade SAXperience organizuje letnju i zimsku Školu saksofona. Ove škole održavaju se sa ciljem da se polaznicima pruže priliku da na jedinstven način i u  drugačijoj atmosferi uče od svetskih saksofonista.



Ulaz na sve programe festivala je slobodan. 

Više možete pronaći OVDE.







PROGRAM

 


Sreda, 2. oktobar u 19.00

Atrijum Narodnog muzeja u Beogradu

WORLD PREMIERES

Gordan Tudor, saksofon

ITALIAN STYLE

Milanski kvartet saksofona



Četvrtak, 3. oktobar u 20.00

Sala Muzičke škole Stanković

GREEK BLUE

Sax Nouveau

Jorgos Ligeridis, umetnički vođa



Petak, 4. oktobar u 20.00

Svečana sala Skupštine grada Beograda

NEW YORK - BELGRADE

Duo Prometeus

Džozef Abad, saksofon

Marko Stuparević, klavir



Subota, 5. oktobar u 20.00

Sala Beogradske filharmonije

PARIS AND THE CONTEMPORARY SAXOPHONE

Klod Delangl, saksofon

Odil Katlen-Delangl, klavir



KONCERTI NA OTVORENOM
Banda saksofonista / Sax Nouveau


Sreda, 2. oktobar u 14.00
Plato ispred Kulturnog centra Beograda
Četvrtak, 3. oktobar u 14.00
Trg Nikole Pašića
Petak, 4. oktobar u 14.00
Cvetni trg
Subota, 5. oktobar u 14.00
Knez Mihailova 26



SAXPERIENCE NIGHTS
Hotel Radisson Collection



Sreda, 2. oktobar u 22.00 - Tenor Madness

Jamm session host: Kristijan Mlačak

Četvrtak, 3. oktobar u 22.00 - Fast and Furious

Jamm session host: Uglješa Novaković

Petak, 4. oktobar u 22.00 - Paris - Belgrade 

Jamm session host: Francois-Charles Rouyer

Subota, 5. oktobar u 22.00 - Fusion night

Jamm session host: Luka Ignjatović

Нема коментара:

Постави коментар