понедељак, 30. септембар 2019.

Vrhunski saksofonisti na džem sešn svirkama na VI festivalu Belgrade SAXperience“







Belgrade SAXperience kao jedinstven međunarodni festival saksofona u Srbiji na kojem nastupaju najznačajniji domaći i strani muzičari, pored glavnog programa, nudi i bogat prateći program.




Publika će u toku festivala, koji će ove godine biti održan od 2. do 5. oktobra, osim nastupa u okviru glavnog programa, imati priliku da prisustvuje i dnevnim koncertima na različitim lokacijama u centru grada, majstorskim kursevima učesnika festivala, kao i večernjim SAXperience Nights Jam session-ima u hotelu Radisson Collection Old Mill.



Tokom trajanja festivala u Kulturnom centru Beograda (9-13h) majstorske kurseve održaće saksofonisti Gordan Tudor (Hrvatska), Jorgos Ligeridis (Grčka), Klod Delangl (Francuska) i Džozef Abad (USA).





SAXperience beogradske noći biće obojene zvucima saksofona svake večeri u 22 časa u hotelu Radisson Collection Old Mill.




foto Milos Pantelic



Pet svetskih premijera na ovogodišnjem Belgrade SAXperience-u


Misija festivala Belgrade SAXperience je da, osim promocije saksofona kroz različite muzičke žanrove, motiviše i promoviše domaće kompozitore da stvaraju nova dela za ovaj instrument. Tokom šest godina postojanja na Belgrade SAXperience-u je nastalo deset kompozicija i to za solo saksofon, saksofon u različitim kamernim sastavima, kao i solistički uz pratnju orkestra.

Svake godine, poručene kompozicije se premijerno izvode u glavnom programu festivala u renomiranim koncertnim dvoranama, a ostvarenja su interpretirali najveći svetski i domaći umetnici.

Stvaranjem novih dela Belgrade SAXperience ispunjava jedan od svojih osnovnih ciljeva i na pravi način podstiče domaću kulturnu scenu i obogaćuje kulturnu baštinu u oblasti muzike kako u Srbiji tako i u svetu.

Od 2014. do danas za festival su komponovali renomirani kompozitori poput Ivana Jevtića, Ivana Brkljačića, Aleksandara Sedlara, Jovane Stefanović, Anje Gnjatović, Ognjena Popovića i Frančeska Santućija. Ovaj cilj festivala (koji je već prerastao u tradiciju) pokrenuo je kompozitore da stvaraju nova dela za ovaj instrument.



Nove naručene kompozicije za ovogodišnji Belgrade SAXperience festival komponovali su Aleksandar Sedlar i mlada kompozitorka Irina Stefanović.

O svojoj novoj kompoziciji pod nazivom “Tudor Etide” Aleksandar Sedlar je rekao: 

“Tudor Etide su plod dugogodišnjeg prijateljstva između mene i splitskog saksofoniste Gordana Tudora. Sastoje se iz tri kratka stave (stanja), pri čemu svaki stav ima svoje specifične tehničke i muzičke izazove. U prvom stavu (Moderato maestoso, alt saksofon) se na graciozan način izlažu materijali, čiji će se fragmenti naći i u sledeća dva stava. Drugi stav (Largo rubato, sopran saksofon) je mirnog karaktera i bazira se na spoju arpeđa sa dugim ili dominantnim tonovima, i time se postiže efekat melodije i pratnje koja žubori. Treći stav (Vivo vivo, alt saksofon) bazira se na različitim artikulacijama balkanskih i istočnoevropskih trilera u novom kontekstu.”

Kompoziciju Aleksandra Sedlara premijerno će izvesti saksofonista Gordan Tudor u Atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu, 2. oktobra 2019. Gordan Tudor izvešće premijerno još dve kompozicije, kompozitora Rija Node i Ante Grgina. 


Mlada kompozitorka Irina Stefanović se oseća posebno počastvovano što je dobila priliku da da doprinos, sada već renomiranom muzičkom festivalu u Srbiji rekavši da je svoju “Evening Waves” kompoziciju za saksofon, klavir i gudački kvintet napisala kao narudžbinu za ovogodišnji festival i da joj je zbog toga posebna čast. “Kompozicija bi trebalo da dočara magiju večernjih talasa, njihove lagane pokrete i slike koje crtaju u pesku. Svaki deo kompozicije ima određenu asocijaciju na morske talase” objasnila je kompozitorka.

Delo Irine Stefanović premijerno će izvesti duo Prometheus i gudački kvintet u Svečanoj sali Skupštne grada Beograda, 4. oktobra 2019.

Poslednje večeri festivala, u subotu, 5. oktobra u 20 časova u sali Beogradske filharmonije petu, premijernu kompoziciju Filipa Lerua izvešće Klod Delangl, jedan od najboljih savremenih saksofonista i profesor na Pariskom konzervatorijumu.
Šesto izdanje Međunarodnog festivala saksofona u Srbiji organizuje Udruženje saksofonista, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Franuskog instituta u Srbiji i Radisson Collection Old Mill Hotela.



U sredu, 2. oktobra, odmah nakon otvaranja festivala, publika će imati priliku da u neformalnoj atmosferi sluša Maksima Kočetova, saksofonistu iz Ukrajne u okviru večeri pod nazivom Tenor Madness

U četvrtak, 3. oktobra domaćin džem sešn večernje svirke Fast and Furious biće saksofonista Uglješa Novaković. Francuske zvuke saksofona u petak, 4. oktobra publici će dočarati Francois-Charles Rouyer u okviru večeri Paris - Belgrade, dok će nakon zvaničnog zatvaranja festivala u subotu, 5. oktobra ove kros kulturalne muzičke večeri zaokružiti džez saksofonista Luka Ignjatović u okviru večeri Fusion night.





Šesto izdanje Međunarodnog festivala saksofona u Srbiji organizuje Udruženje saksofonista, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Francuskog instituta u Srbiji i Radisson Collection Old Mill Hotela.





Program možete pogledati na www. belgradesaxperience.com



ULAZ NA SVE PROGRAME JE SLOBODAN.



#bgdsaxperience2019

Нема коментара:

Постави коментар