четвртак, 5. септембар 2019.

Izložba fotografija "Istraži život iznutra" Teodore Nikolić




Student Fakulteta Umetnosti u Nišu, Teodora Nikolić, predstaviće se izložbom apstraktnih fotografija pod nazivom „Istraži život iznutra“ u okviru projekta „Kreativni Niš“. Svečano otvaranje izložbe zakazano je za ponedeljak 9. septembra od 20 sati u kafeu Dnevna soba, dok će postavka biti aktivna do 14. septembra. 


Prva u nizu serija fotografija "Niša kroz noć" nastala je pred kraj same 2018. godine, da bi u 2019.  nastale još dve serije realizovane na isti način, ali sa potpuno drugom  emocijom. Ova izložba ima za cilj da prikaže svaku tačku ili odblesak svetlosti, koji zabeležen u posebnom trenutku može da ima čak i miris, a ponajviše nosi emociju . Takođe, ona sama za sebe svedoči da sve može biti tačka, i baš kao takvo nema kraj.

"Želela sam da nađem  način da prikažem osečaj koji je brz  i kratak , a opet iskren. Istražujući mnoge teme shvatila sam da je noć idealna i puna materijala,  jer je grad  tada  živ a ipak tih, i svako kretanje se vidi mnogo bolje", kaže Teodora Nikolić koja se sa apstraktnom  fotografjom  susrela na fakultetu, i tada počela da se njome bavi aktivno, a pored fotografije interesuje se za slikanje i grafiku. 


Teodora Nikolić student je Fakulteta umetnosti u Nišu, od malena je volela da crta, ali je umetnošću počela da se bavi na fakultetu -kao što to obično biva, retko ko je dovoljno hrabar da od samog početka prati svoje srce i snove. 

Na prvoj godini fakulteta oformila je sa svojih 6-toro prijatelja nezavisnu umetničku grupu "Peta 128" koja za cilj ima promovisanje umetnosti u Nišu, stvaranje jednog novog, svežeg pokreta koji će pokrenuti grad i postaći neka kulturna i umetnička dešavanja. 




Prvi korak ove grupe bile su dve humanitarne izložbe za lečenje Nikoline Ranđelović, devojčice iz Niša, na kojima je sakupljeno oko 60 000 dinara. Nakon toga još 4 samostalne izložbe, dok su u februaru članovi grupe započeli oslikavanje prostorija ORL klinike za koju su izradili i portretni reljef doktorke Elsi Ingliš.



Izložba fotografija „Istraži život iznutra“ druga je izložba u okviru projekta „Kreativni Niš“ koji omogućava umetnicima da predstave svoj rad inspirisan Nišom, a projekte aktivnosti realizuje udruženje „Štek house“ uz finansijsku podršku Fonda za Jug Srbije. U okviru projekta biće realizovane još tri izložbe umetnika iz Niša, okrugli sto kao i web platforma koja će predstavljati prvu bazu umetnika Nišavskog okruga.

Нема коментара:

Постави коментар