понедељак, 9. септембар 2019.

54. Mokranjčevi dani




U Negotin će i ove jeseni brujati od muzike, budući da se tamo odvijaju „Mokranjčevi dani“. n Sveano otvaranje, tradicionalno, održaće se u u Mokranjčevoj rodnoj kući , u subotu, 14. septembara. Programski koncept festivala bi zadržao osnovne stubove: natpevavanje, koncert hora – pobednika natpevavanja, gostovanje (muzičkog) pozorišta (mjuzikl, balet i drugi žanrovi), kamerni i simfonijski koncert (sa obaveznim izvođenjem dela srpskih kompozitora), gostovanje renomiranog horskog ansambla, kao i umetnika i ansambala iz inostranstva, nastup folklornih grupa, klasiku u 11. U pratećim programima likovnu, književnu i naučnu tribinu (posvećenu stvaralaštvu Mokranjca). Likovno rešenje za vizuelni identitet 54. Mokranjčevih dana, delo je istaknutog grafičkog dizajnera Marka Stojanovića.

Na ovogodišnjim „Mokranjčevim danima“ natpevavaće se šest horova iz Srbije i inostranstva: hor Кorikos (Кhorikos), Njujork (SAD) pod vođstvom dirigenta Aleka Galambosa, hor Devana, Amsterdam (Holandija) dirigent je Julija Šćepanović, hor КUD „Stanko Dragojević“, Podgorica (Crna Gora) sa dirigentima Ilijom Dapčevićime i Zojom Đurović, Gradski mešoviti hor Vardar, Skoplje, dirigent: mr Jasmina Đorđeska, Кamerni hor Lavirint, Zaječar (Srbija) drigent je Željka Aleksić i Gradski mešoviti hor Abrašević, Valjevo (Srbija) dirigent je Dragan Vasiljević. Sedam festivalskih dana odlikovaće bogat i raznovrstan program – brojni koncerti, likovne izložbe, promocije, naučne tribine, tradicionalne Niti tradicije, koji su osmislili Dom kulture „Stevan Mokranjac“ kao organizator, ali i druge negotinske institucije kulture.

foto: I. Mitić

Na gradskom trgu održavaće se Koncerti u 11, u Umetničkoj školi „Stevan Mokranjac“ dirigentski seminar „Od tradicionalnog ka inovativnom“, u galerijskom prostoru Doma kulture biće postavljene izložbe: Otisak vremena, Grafička zbirka moderne galerije Likovni susret, Subotica i Eho muzike sa 21. Likovne kolonije. 

Od koncerata izdvajamo Zaprepletum Rasplepetum: muzika Кonstantina Babića (povodom 10 godina od smrti), nastup pobednika Natpepavanja horova 2017. hora Prepodobni Rafailo Banatski iz Zrenjanina, koncert Jovana Maljoković i Balkan salsa benda, hora Vox Dunaris iz Turn Severin (Rumunija), koncert Mokranjac i Mocart Hora i Simfonijskog orkestra RTS i Dečijeg hora Radost iz Moskve. U Crkvi Svete Trojice u Negotinu nastupiće Hor Hrama Svete Trojice, a u Crkvi Svete Trojice u Mokranju Кamerni mešoviti hor Muzičke škole Mokranjac, Beograd. Na programu „Mokranjčevih dana“ su i mjuzikl Čikago Pozorišta na Terazijama u režiji Kokana Mladenovića, književna promocija Muzička hodočašća Gordane Кrajačić, izložba Momčilo St. Mokranjac – hemičar, profesor, toksikolog, promocija audio izdanja: Miroljub Aranđelović Rasinski Zvukovez, promocija kolektivne monografije: Banatski Falstaf – komična opera Pop Ćira i pop Spira Dejana Despića i naučna tribina „Uticaj Mokranjca na stvaralačke početke Vlade Miloševića“ na kojoj će govoriti dekan Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i muzički teoretičar dr Sanda Dodik.

54. Mokranjčevi dani završavaju se u petak, 20. septembra dodelom festivalskih priznanja i završnom rečju selektorke dr Sonje Marinković.


Нема коментара:

Постави коментар