уторак, 10. септембар 2019.

„КЛАРА ШУМАН, жена испред свог времена – Интродукција“


Петак 13. септембар 2019. у 20.00
Галерија Артгет,  Трг Републике 5/1
Прво вече програма ауторке Јасмине Раковић којим се обележава 200 година од рођења пијанисткиње и композиторке Кларе Вик Шуман, под називом Интродукција – Liebst du um Schönheit, одржаће се у Галерији Артгет Културног центра Београда.
Пројекат Клара Шуман – жена испред свог времена настао је са идејом да се, поводом 200 година од рођења ове велике пијанисткиње и композиторке, нашој публици представи већи део њеног композиторског опуса. Претпостављам да је лик Кларе Шуман препознатљив већини људи, јер се налазио на новчаници од 100 немачких марака, али се поставља питање колико нас зна због чега је она заслужила ту част. С обзиром на то да уопште нема много жена чији се лик налази на новчаницама, ова чињеница свакако говори о њеном значају, поготово у земљи богате културне баштине као што је Немачка.
Клара Шуман, вундеркинд, сјајан музичар и омиљени лик са новчаница, је за време свог живота била веома позната пијанисткиња, концертирала је широм Европе, а затим и предавала на Франкфуртском конзерваторијуму. Заједно са својим мужем, Робертом, подржавала је многе младе уметнике и изводила њихова дела на својим концертима. Врло често је на концертима уз дела других композитора свирала и своје композиције. Заједно са Робертом имала је чак осморо деце које је сама издржавала. Када човек чита њену биографију нема утисак да је у питању жена 19. века. Клара је заиста у сваком смислу била „жена испред свог времена“. Да ли под утицајем разних феминистичких покрета током 20. века, и освајањем различитих женских слобода, тек, крајем 20. века обнавља се интересовање за њено стваралаштво, а њена дела се штампају и поново изводе.
У оквиру овог програма извешће се скоро сва њена дела написана за камерне саставе, уз избор значајних клавирских композија, а програм је подељен у три концертне вечери које носе програмске наслове:
Петак, 13.септембар 2019. у 20.00
Галерија Артгет, Трг Републике 5/I
Интродукција – Liebst du um Schönheit (Волиш ли због лепоте)

Субота, 14. септембар 2019. у 20.00
Атријум Народног музеја, Трг Републике 1а
Романса – Geheimes Flüstern (Тајновити шапат)

Недеља, 15. септембар 2019. у 11.00
Велика сала Коларчеве задужбине, Студентски трг 5
Финале – Sie liebten sich beide (Волеше се узајамно)
ПРОГРАМ ПРВЕ ВЕЧЕРИ:
Интродукција – Liebst du um Schönheit (Волиш ли због лепоте)
КЛАРА ШУМАН
Варијације на Шуманову тему оп. 20
РУЖИЦА ГОЈКОВИЋ, клавир
Три соло песме на стихове Фридриха Рикерта, оп. 12
Warum willst du andere Fragen
Er ist gekommen in Sturm und Regen
Liebst du um Schönheit
Die Lorelei
АНА ЦВЕТКОВИЋ-СТОЈНИЋ, сопран
РАСТКО СПАСОЈЧЕВИЋ, клавир
Соната за клавир у ге-молу
ЈАСМИНА РАКОВИЋ, клавир
Биографије извођача прочитајте на линку.
Пројекат се реализује у сарадњи са:
Goethe-institut Београд, Амбасада Немачке у Београду, Туристичка организација Немачке у Београду, Град Београд, Коларац, Културни центар Београда, Народни музеј, МШ Мокрањац и многи други.

 Улаз је слободан

Нема коментара:

Постави коментар