недеља, 22. септембар 2019.

Predstave iz Kine, Rusije i Mađarske na Međunarodnom festivalu pozorišta za decu u Subotici


Bake-Kina


U ponedeljak, 23. septembra, u takmičarskom programu Međunarodnog festivala za decu u Subotici, premijerno su izvedene tri inostrane predstave: “24 bake” Šijanskog umetničkog pozorišta za decu iz Kine,  Vila Helena i princ Árgyélus“ Lutkarskog pozorišta Harlekin iz Mađarske, i “Bajka o ribaru i ribici” Lutkarskog pozorišta Petruška iz Rusije.

Predstava “24 bake” je imala evropsku premijeru u Subotici, na sceni “Jadran” Narodnog pozorišta, a u Srbiju je stigla kao jedna od zvanično 10 najboljih predstava za decu u Kini. Radi se o prvoj kineskoj drami za ovaj uzrast, pisanoj po narodnim motivima, koja prikazuje sudar i komunikaciju između tradicije i savremenosti. 

Bajka o ribaru - Rusija


Autor Šuan Jibin istakao je univerzalni karakter ovog dela: “Verujem da naša predstava deli zajedničku emociju i osećanje sa svim ljudima, nebitno da li su iz Kine ili Evrope. Bez obzira koliko je generacijski jaz veliki, i koliko je modernizacija sveta brza, ljubav je uvek tu. Ako imate ljubav, možete da uradite sve“. Jibin je stigao da, na otvaranju festivala, pogleda i predstavu „Na vukovom tragu“ u izvođenju Pozorišta mladih Novog Sada, za koju je rekao da mu se jako dopala, te da je bio prijatno iznenađen odličnim izvođenjem srpskih glumaca. 

Takmičarski program drugog dana festivala otvorila je, u pozorištu “Deže Kostolanji”, predstava “Vila Helena i princ Árgyélus” mađarskog Lutkarskog pozorišta Harlekin. Ljubavna priča o vili i mladom princu govori o sudaru dva sveta, gde je sve upereno protiv dvoje glavnih protagonista. “Ova priča ima mnogo različitih verzija u mađarskoj literaturi i narodnim predanjima, ali naša je odličan miks svih prethodnih”, istakao je reditelj predstave Andraš Vereš.

Vila Helena - Madjarska


Teatar Petruška iz Rusije izveo je „Bajku o ribaru i ribici“ u u Dečjem pozorištu Subotica. Glavni likovi ove  bajke pronalaze nešto što im može ispuniti želje na obalama plavog mora. Ovo je priča o istinskoj sreći, mogućoj jedino s ljubavlju, a nikako s materijalizmom. Jedan od glavnih glumaca u predstavi, Andrej Besonov, bio je oduševljen posetom na srpskoj premijeri. “Bilo je zaista puno dece! Nismo ni slutili da će biti toliko ljudi“, oduševljeno je konstatovao, dodajući da su subotički mališani delovali „veoma ozbiljno i posvećeno predstavi“.

Trećeg festivalskog dana, 24. septembra, u takmičarskom programu su na repertoaru predstava “Zlatna guska” Državnog lutkarskog pozorišta Burgas iz Bugarske (Pozorište “Deže Kostolanji, 12h), “Čudotvorno kresivo” Malog pozorišta “Duško Radović” iz Beograda (Dečje pozorište Subotica, 15h), i “Ja sam malo svetlo” nemačkog pozorišta T-Werk iz Potsdama (Scena “Jadran” Narodnog pozorišta, 18h).

Нема коментара:

Постави коментар