четвртак, 12. септембар 2019.

Рестаурисани класици у Сали Макавејев: Медеја и Орфеј

Југословенска кинотека обезбедила је за почетак јесење сезоне две нове, рестаурисане верзије класика светске кинематографије “Медеја” Пјера Паола Пазолинија и “Орфеј” Жана Коктоа.

У Сали Макавејев (у Узун Мирковој улици) управо је завршен велики летњи циклус “70 филмова за 70 година” (од 1949. до 2019.), којим је обележен јубилеј Кинотеке.  

Редовни програм у новом здању почиње 16. септембра пројекцијом “Медеје”, снимљене пре тачно пола века. Контроверзни италијански редитељ и сценариста Пјер Паоло Пазолини дао је своје виђење античког мита о Медеји, који је овековечио Еурипид у истоименој трагедији. 

Куриозитет  је да је Пазолини за насловну ролу ангажовао оперску диву Марију Калас. У ансамблу су били Масимо Ђироти, Лоран Терзије, Ђузепе Ђентиле и други познати глумци тог времена. Уз узбудљив, суров, али и поетски сценарио о страсти, издаји и освети, критика је истицала раскошни визуелни аспект филма, за који је заслужан сниматељ Енио Гуарниери.

Грчким митом био је инспирисан и свестрани француски аутор Жан Кокто, чији се филм “Орфеј” (1950) приказује 17. септембра. Ова фантазија, драма и романса прати песника који одлази у подземни свет у потрази за својом вољеном Еуридиком.  

Прослављени редитељ и сценариста, песник и драматург, сликар и есејиста Жан Кокто дефинисао је рад на филму као кинематографску поезију. Претходно је један од његових најуспешнијих позоришних комада био управо “Орфеј” (1927), модерна обрада мита, која Орфеја и Еуридику представља као немирне савремене фигуре. 

У филму је насловну улогу играо славни Жан Маре, а партнерка му је била Мари Деа.

Обе рестаурисане копије набављене су из Француске, у сарадњи с дистрибутерском кућом “Унзеро филм”. Публика у Југословенској кинотеци имаће јединствену прилику да ове класике види на великом платну у оригиналном сјају, са сликом и тоном као у време њихових премијера.

Обе пројекције су са почетком у 20:00 часова.


Нема коментара:

Постави коментар