петак, 6. септембар 2019.

Концерт Ивана Мелеша

На реситалу у Свечаној сали Скупштине града, пијаниста Иван Мелеш ће извести позната дела композитора и пијаниста виртуоза Фредерика Шопена, Роберта Шумана, као и Луја Мороа Готшалка.


Четвртак, 12. септембар 2019. у 20.00
Свечана сала Скупштине Града, Драгослава Јовановића 2
Програм:
Фредерик Шопен
Соната бр. 2 у бе-молу, оп. 35
Луи Моро Готшалк
Danza, оп. 33
Роберт Шуман
Карневал, оп. 9

Иван Мелеш
(Београд) је завршио СМШ Јосип Славенски, у класи проф. Гордане Јовановић. Први солистички концерт одржао је у десетој години, а три године касније је наступио као солиста, док је са шеснаест година наступио са Београдском филхармонијом. Дипломирао је и магистрирао за непуних пет година на ФМУ у Београду у класи проф. Јасмине Гавриловић. Усавршавао се на Академији Франц Лист у Будимпешти у класи проф. Драфија Калмана (као стипендиста мађарске владе), у Бечу код познатог пијанисте и педагога Леонида Брумберга, на Националном конзерваторијуму у Паризу (педагошка специјализација) код проф. Теодора Параскивескуа и Паскала Девојона, на Ecole Normale ‘Alfred Cortot’ у Паризу у класи проф. Душана Тадића и на Европском конзерваторијуму у Паризу у класи проф. Игора Ласка. 
Добитник је првих награда на пијанистичким такмичењима ученика и студената, а као ученик генерације био је лауреат Мајске награде за културу и уметност, као и Октобарске награде града Београда, треће награде на Отвореном првенству у свирању на клавиру у организацији Радио Београда, друге награде и специјалне награде за најбоље изведено задато дело на Југословенском такмичењу музичких уметника у Загребу (1990). Одржао је концерте као солиста и као солиста са симфонијским оркестрима, а такође је наступао и као камерни музичар. Гостовао је широм Европе, као и у Канади. Учествовао је на бројним фестивалима. Од 1993. до 2002. године је године живео у Паризу, где је одржао бројне солистичке концерте и концерте камерне музике. Остварио је снимке за радио и телевизију. Добитник је награде за једногодишњи педагошки рад Удружења музичких и балетских педагога Србије (2007). Бави се и педагошким радом у МШ Мокрањац у Београду где делује као професор клавира. Његове концерте у Свечаној сали Скупштине града 2013. и 2015. године критика је високо оценила, а публика их се добро сећа.

 Улаз је слободан

Нема коментара:

Постави коментар