петак, 27. септембар 2019.

OTVARANJE 22. SEZONE OPERE I TEATRA MADLENIANUM






Gala koncertom Zoran Todorović i prijatelji 28. septembra u 19:30 časova na Velikoj sceni Madlenianuma otvara se sezona 2019/2020. Odavno najavljivan kao događaj kojim naš čuveni tenor proslavlja svojih 25 godina umetničkog rada i jedan od tri gala događaja kojim on tokom cele godine proslavlja svoj vredan jubilej, Beograd je došao kao logičan izbor jer je odatle Zoran Todorović krenuo, dok su druga dva grada Detmond i Hanover u kojima je uspešno pored drugih muzičkih centara gradio svoju svetsku karijeru. 

foto Orange Studio
Posle dva odlaganja zbog zdravstvenih problema, u subotu će uz Zorana nastupiti njegovi prijatelji, pre svih italijanski dirigent Alberto Veronezi, bariton Nikola Mijailović, koji često nastupa sa Zoranom na svetskim scenama, kao i sopran Evgenija Jeremić, koja veoma uspešno gradi svoju karijeru na domaćoj sceni, a dobitnica je brojnih međunarodnih i domaćih nagrada. Program koncerta je po Zoranovom izboru sastavljen od njemu omiljenih arija i dueta, poput onih iz Toske, Pajaca, Turandot, Otela..., kao i „laganijeg“ repertoara iz operete i kancona. Novost je i međunarodna radionica koja više liči na školu koju će Zoran Todorović pod pokroviteljstvom Madlnianumu držati mladim polaznicima, usmeravajući ih i omogućavajući svojim iskustvom da ne lutaju mnogo na početku svoje karijete, te da lakše dobinju argažmane. 

 
 foto Vukica Mikača
 

Prva dramska premijera u 22. sezoni je NANA po čuvenom verističkom romanu Emila Zole. U Madlenianumu je prvog septembra počeo rad na ovoj predstavi. Raskošna priča koja nam prikazuje francusko društvo u vreme Trećeg carstva u centar svog zbivanja stavlja prelepu mladu devojku koja iz najnižih društvenih slojeva dospeva u pozorište Varijete u Parizu i igrajući Veneru postaje miljenica publike. Ta zanosna devojka po kojoj se i roman zove NANA neminovno postaje i predmet opsesije brojnih muškaraca sa kojima se poigrava, zbog kojih pati, zbog kojih konačno i prerano odlazi sa ovog sveta. Svet pozorišta i ono van njega se prepliću, ljudi postaju roba, a NANA kao duša koja čezne za čestitošću i za time da bude dobra majka svom malenom vanbračnom sinu ne uspeva da se izbori za to, te se prepušta tobožnjem uspehu na jednoj potpuno mračnoj strani života.


Radeći na ovoj predstavi rediteljka Ivana Vujić nam poručuje: 

„Današnji svet u borbi za život koja je demorališuća, u kojoj međusobnu borbu individua zamenjuje borba ekonomskih organizama: banke, fabrike, rudnici, shopping molovi, su mesta gde je čovek kao kakva lopta bacan na sve strane. Čas na vrhuncu sreće, a čas u ponoru. Pitanje licemerja koje sve to dozvoljava pitanje je NANE koja pokušava da u svetu prevare i kupovine pronađe svoje mesto i cenu. Nažalost, NANA je suviše emotivna za ovaj svet u kome su uloge odavno određene.“

 Ivana smatra da je danas istina pokopana, a da se umesto saradnje sprovodi sukobljavanje u kojem neke glava mora da padne da bi u kući zavladao mir. Ona se zahvalila gospođi Zepter što tako nesebično daje sebe umetnosti, jer gospođa Vujić ističe da u Madlenianumu ima sve neophodne uslove da se bavi vrhunskom umetnošću. Po njoj prava je privilegija imati tako veliki ansambl (17 glumaca) na sceni, ona je namerno birala od doajena, gde je Vlasta Velisavljević najstariji (93 godine) do mladih nada, od kojih su neki još studenti. Kako kaže, i od jednih i od drugih ona uči.


Dramatizaciju romana NANA uradio je Spasoje Ž. Milovanović. Režiju potpisuje Ivana Vujić, a njeni saradnici autori su: dramaturg Slavenka Milovanović, kompozitor Aleksandra Kovač, scenograf Vesna Popović, kostimograf Miodrag Tabački, koreograf Dejan Kolarov. Tu su i Marija Milenković kao autor scenskog pokreta, a za scenski govor zadužena je Ljiljana Mrkić Popović

 foto Vukica Mikača


U naslovnoj ulozi publika će moći da gleda Tamaru Aleksić, a pored nje brojnu glumačku ekipu čine još: Nebojša Kundačina, Rada Đuričin, Vlasta Velisavljević, Miodrag Krstović, Branislav Zeremski, Vesna Stanković, Danica Ristovski, Stojša Oljačić, Rade Ćosić, Dimitrije Ilić, Aleksandra Bibić Kolarov, Anja Orelj, Nemanja Stamatović, Vukašin Jovanović, Dragan Sekulić i Dragan Petrović. Jer, vreme je za klasike i vreme je za velike asambl predstave.


Premijera NANE očekuje nas na Velikoj sceni Madlenianuma 25. novembra, dok se prva i druga repriza planiraju za 29. novembar i 23. decembar.

 foto Zoran Škrbić


Dok u pozorištu traju pripreme za novu premijeru jedan deo ekipe Madlenianuma se upravo vratio sa uspešnog gostovanja u Belorusiji, u Teatru filmskih glumaca je gostovala romantična komedija Dolce vita. U okviru zvaničnih susreta delegacije Madlenianuma tokom gostovanja u Minsku, potpisan je i sporazum o bilateralnoj saradnji Madlenianuma i Boljšoj teatra u Minsku. Ovim Sporazumom predvidjen je efikasniji razvoj i jačanje prijateljskih veza izmedju dve umetničke kuće a u oblasti baletske, operske i simfonijske umetnosti.


Neki od mogućih oblika saradnje Madlenianuma i Boljšoj teatra su i međusobno upoznavanje sa dostignućima gostovanja u Belorusiji i Srbiji, razmena solista, umetnika i izvođačkih ansambala, održavanje master-klasa, učešće na muzičkim takmičenjima i festivalima, mogućnosti koprodukcija, razmena reditelja, dirigenata, scenografa i dr.

 foto Zoran Škrbić



Ovim povodom generalni direktor Madlenianuma Andreja Rackov i generalni direktor Boljšoj teatra Minsk gospodin Vladimir Griđuško su potpisali sporazum u prisustvu brojnih članova tima za medjunarodnu saradnju Boljšoj teatra, kao i predstavnika Madlenianuma i predstavnika medija iz Srbije.


U ovoj sezoni Narodno pozorište u Beogradu i Opera i teatar Madlenianum nastavljaju uspešnu međusobnu saradnju koja je započela 2017. godine, tada koprodukcijom opera Don Đovani i koprodukcijom baleta Hazarski rečnik – Lovci na snove, da bi u predhodnoj sezoni zajedničkim snagama ugostili Operu Sankt Peterburga na veoma uspešnoj turneji u Srbiji, a povodom svoja dva jubileja. U sezoni 2019/2020. naše dve renomirane kuće rade koprodukciju opere Đ. Pučinija Manon Lesko, koja do sada nije postavljana na ovim prostorima. Kao i u dosadašnjoj saradnji ova dva teatra autorski tim za ovu produkciju će biti međunarodna i uglavnom sastavljen od italijanskih umetnika; reditelj je Pjer Frančesko Maestrini, scenograf Huan Guljermo Nova, a dirigent naš svetski priznati dirigent Srboljub Dinić. Solisti će biti najeminentniji solisti Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, kao i orkestar Narodnog pozorišta.

Alberto Veronesi Massimo Sestini La Fanciulla del West
 
Angelo Fiore

 
Donata D'Anuncio Lombardi
 
Branislava Podrumac
 
Nikola Mijailovic

Madlenianum će u ovoj sezoni posebnu pažnju posvetiti i muzičkim koncertima, tako nas već 21. oktobra očekuje svečani koncert italijanske muzike. Ove 2019. godine navršava se 140 godina od utemeljenja diplomatskih odnosa između Italije i Srbije, kao i deset godina od uspostavljanja strateškog partnerstva između Rima i Beograda. Ambasada Italije u Beogradu, Italijanski institut za kulturu i Opera i teatar Madlenianum organizuju ovaj izuzetan umetnički događaj, želeći da publici Beograda poklone najlepše italijanske arije i duete, u izvođenju vrhunskih italijanskih Donata D'Anuncio Lombardi, sopran i Anđelo Fjore, tenor i srpskih umetnika Branislava Podrumac, sopran i Nikola Mijailović, bariton, a diriguje jedan od najangažovanijih italijanskih maestra, dirigent Alberto Veronezi.


Нема коментара:

Постави коментар