четвртак, 19. септембар 2019.

МИЛОШ ТОМИЋ- НЕУСПЕЛИ ДУБЛ


бујни, сочни, колажни филмови и записи
17. 9 – 17. 10. 2019.
Филмска галерија – Дворана КЦБ-а, Коларчева 6
Уторак, 17. септембар у 19.00
–  Премијера кратког филма Док сам био у стомаку, напипао сам руком своју пишу и тако схватио да сам дечак, уз низ старих већ пуштаних филмова сад у новом издању, као и неколико видео-радова дуго држаних на „кратком ланцу‟
–  Разговор са аутором: Катарина Костандиновић и Милош Томић
–  Отварање изложбе бујних, сочних, колажних филмова и записа Неуспели дубл
Реч филмаџије:

НЕУСПЕЛИ ДУБЛ нису у ствари на гомили моји најгори и ћорсокак филмови, незавршене продукције и кућна видео-уметничарења. Ово… хм… није ретроспектива, мали споменик – није!… То су можда:

Бујни, сочни, колажни филмови који би експериментелним методама истраживали свет успомена, пролазности, унутрашњи и старински свет. Бесконачно поље могућности, можда опасно, тј. заводљиво, али непроцењив рудник већи од времена једног живота!, како пише у мом филмском дневнику старом бар 20 година.
Милош Томић
 
Рођен је 1976. у Београду. Дипломирао је филмску режију на Факултету драмских уметности 2001. у класи професора Мише Радивојевића. Магистрирао је на филмској академији ФАМУ у Прагу 2006, на Одсеку мултимедијалне анимације у класи професора Петра Скале, а 2013. и докторирао на ФАМУ са тезом „Драгоценост одбачених предмета – ђубрета, као материјала за филм, анимацију, фотографију…“

Један је од оснивача легендарне групе „Клипани у пудингу“, страствени је колекционар и стрпљиви колажиста, активан учесник и пропагатор “LO-Fi“ фестивала који се током деведесетих година борио за слободан, јефтин и независан филм, а већ неколико година и професор на Факултету за медије и комуникације у Београду, на Одсеку за дигиталну уметност и нове медије.

Као аутор излагао је на бројним изложбама широм региона и Европе. Познат је по својим експерименталним филмовима и видео радовима, музичким спотовима за неке од локалних бендова, колажима и уметничким акцијама. Кроз непосредан рад са студентима и младима, обишао је свет држећи радионице о трик-анимацији и стваралаштву уопште, и учествујући на фестивалима од Француске, Норвешке, Италије или Шпаније, преко Македоније и Естоније до Кине, Аргентине и Бурме.
Његова уметничка каријера добија нови замах 2013. године када је, заједно са Владимиром Перићем, представљао Србију на Венецијанском бијеналу са пројектом Музикални дневници, сачињеном од кратких филмова у којима свакодневне, често породичне, кухињске ситуације постају аматерске музичке импровизације.
 
Филмска галерија – Дворана КЦБ-а је отворена сваког дана од 16:00 до 21:00, сем државним и верским празницима.

Нема коментара:

Постави коментар