четвртак, 5. септембар 2019.

Концерт српско-јапанског пријатељства на Великој сцени Народног позоришта у Београду




Концерт српско-јапанског пријатељства биће одржан 8. септембра (11:00) на Великој сцени.

У оквиру програма, биће изведене композиције Чајковског, Севена, Доплера, А.С. Вујића, као и јапанске мелодије.

Такође, одржаће се и промоција четири компакт диска са музиком Александра С. Вујића (1945-2017), оснивача Камерног оркестра „Симфонијета“ из Београда, којим ће дириговати маестро Тошио Јанагисава (почасни шеф-диригент тог оркестра од 2012. године).

Као специјалне гошће, наступиће уметнице из Јапана - флаутисткиња Јуки Саито и виолинисткиња Етсуко Цунозаки.

Бесплатне улазнице могу да се преузму на благајни Народног позоришта у Београду

СИМФОНИЈЕТА je oркестар koји је основао 1987 композитор, диригент и пијаниста Александар С. Вујић са групом младих и талентованих музичара. То је био један од првих приватних оркестара у социјализму.  Поред свих тешкоћа Симфонијета  је успела да се одржи 30 година свирајући безкомпромисно само уметничку музику.

Први концерт Симфонијете одржан је 1988 у СКЦ-у  (Ј.С.Бах- Уметност фуге, В.А. Моцарт- Миса  бревис), наступио је и хор ,, Бранко Цветковић“ са солистима. Прво гостовање у иностранству било је  у Атини  1989 ( Спирос  Мазис- премијера написана за Симфонијету, Ј.С. Бах-Де мол концерт за клавир,  В.А. Моцарт Дивертименто бр. 2) наступио је и солиста  Игор Ласко-клавир

Чланови оркестра су на почетку били студенти. Убрзо,  уз велики труд  оснивача и диригента А. С. Вујића, оркестар  постаје  професионалан у сваком погледу,  организационо и у уметничким дометима. Кроз Симфонијету су бар једном прошли многи  водећи виолинисти, виолисти,  челисти који данас наступају  у Београду  и  иностранству.  Од оснивања,  секретар оркестра  Симфонијета   је контрабасиста Светозар Вујић Борски.

Први концерт-мајстор Симфонијете био је Александар Штукеља(1987), а потом Ивана Маринковић, Љуба Михајловић,  Љубиша Јовановић(Немачка), Владимир Кох,  Игор Васиљевић, Владимир Марковић, Марко Јосифоски, Едит Македонска,  Весна Јансенс, Јована Вукушић Буркхарт(Данска) Тијана Милошевић, Немања Љубинковић(Велика Британија) Дарко Коџас(Луксембург) и други.
Као диригенти, осим Александра С. Вујића са оркестром су наступали и Даринка Матић Маровић, Дејан Савић,  а  од страних  Никос Ефтимијадис (Грчка),  Матијас Гебл (Немачка), Тошио Јанагисава (Јапан). Оркестар је радио и без диригента;  са виолинистима Александром Брусиловским(Париз) и Сретеном Крстићем(Минхен).
Остаће запамћено да је председник Кипра после концерта   у Никозији,  мимо протокола, изашао на подијум , честитао и руковао се са свим члановима 
Симфонијете.

Два куриозитета  из Симфонијетине биографије:

Концерт  А.С.Вујића са Симфонијетом  на Коларцу из публике је слушало преко  30 амбасадора! Аплауз после концерта А.С.Вујића са Симфонијетом  у  Суботици трајао је преко 15 минута !

Пуна сала Сава центра,  Народног  позоришта,  Амфитеатра у Делфима,  Матијасова црква у Будимпешти  и представљање Србије на  „Солун - Европска престоница културе“ само су неки од успеха  А.С.Вујића и Симфонијете .
Симфонијета је снимила 11 компакт дискова.

Нема коментара:

Постави коментар