понедељак, 11. фебруар 2019.

XVIII ФЕСТИВАЛ ИРАНСКОГ ФИЛМА -ЛЕЈЛА ЈЕ УЗ МЕНЕ



У овој урнебесној комедији карактера, али и ситуације чија је радња смештена у доба иранско-ирачког рата, телевизијски сниматељ никако да се скући (из разлога немаштине) безуспешно покушава да добије кредит.

Један од колега  да може да му помогне, наравно не као дародавац, већ саветом.

Предлаже му да крене с прекаљеним ратним извештачем у ратну зону како би снимили извештај о ирачким ратним заробљеницима, што би му можда користило при подношењу захтева за кредит.

Све ово то било потпуно у реду, да главни јунак није јунак, већ зец.


Страх од погибије надвладава његов осећај патриотизма. Да врад однесе шалу, његова жена сањала је да је страдао на фронту. 

Он се свим силама одупире било каквом приближавању фронту.  Парадоксално, што се више одупире-све више му се примиле-да би се нашао испред линије фронта. 

Оно смехотресно у овом филму је што се његов страх, пацифизам грешком  сви схватају као фанатичан  патриотски занос, те он завршава тамо где је најмање желео да буде.


Иран, 1996,  95 минута
Leily ba man ast
Режија: Камал Табризи (Kamal Tabrizi)
Улоге: Парвиз Парастуи (Parviz Parastui), Махмуд Азизи (Mahmud Azizi), Шохре Лорестани (Shohreh Lorestani), Сахере Матин (Sahereh Matin), Рахман Багеријан (Rahman Bagherian), Мехди Фагих (Mehdi Faghih)

Нема коментара:

Постави коментар