петак, 8. фебруар 2019.

VII Festival evropskog filma -Tonio




Ova potresna holandska drama iz 2016. godine u režiji Paula van der Oestu u sto minuta suočava nas sa patnjom roditelja koji gube sina jedinca,  21-godišnjeg studenta Tonija u saobraćajnoj nesreći.

 
 

Njegovi roditelji suočavajaju se i proživljavaju tugu i žaljenje, svako od njih na svoj način. Otac, pisac pokušava da to shvati i sebi dočara, kao što to čini pri svom poslu. Pokušavaju i da saznaju koliko je njihov jedinac imao ispunjen život i koliko je njime bio zadovoljan.


Agonija vodi u sećanja, u doba njegovog detinjstva i odrastanja, na njihovu poslednju, zajedničku večeru, a utehu pokušavaju da pronađu u alkoholu i u razgovoru sa njegovim prijateljima, devojkom, policijom koja je izvršila uviđaj.


Tragičan događaj drastičnio menja njihov život. A.F. Th. van der Heijden zasnovao je svoj roman TONIO (de Bezige Bij) na tragičnoj nesreći koja je uzela život njegovom jedinom sinu. 

Knjiga je osvojila nagradu Libris i NS Publieksprijs (javna nagrada), a njen autor prestižnu nagradu P.C. Hooft Award. Preko 200 hiljada primeraka knjige je prodato do danas, saopštila nam je predstavnica Holanske Ambasade. 


Suzan Bloks iz Ambasade Holandije

Нема коментара:

Постави коментар