субота, 2. фебруар 2019.

Pet iz šest u Galeriji FLU




Grupa studenata sa slikarskog odseka, iz klase broj šest, master akademskih studija, Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, odlučila je da se predstavi publici zajedničkom izložbom ,,Pet iz šest”. 

Sveano otvaranje izložbe biće u Galeriji FLU (Knez Mihailova 53, Beograd), u utorak, 5. februara 2019. godine, u 19h.

Izložba će trajati do 16. februara 2019. godine.

Pet studenata: Una Knežević, Dunja Ožegović, Milica Popović, Aleksandar Rakezić i Miodrag Ristić, već petu godinu stvaraju u zajedničkom ambijentu, međusobno razmenjujući iskustva i stavove. Družeći se od osnovnih studija, započetih u klasi profesorke Dragane Stanaćev Puača, mladi umetnici nastavili su nerazdvojno prijateljstvo i tokom svojih master studija, koje su neki od njih upisali u klasi profesora Milete Prodanovića (Una, Dunja, Aleksandar), a drugi u klasi profesora Dobrice Bisenića (Milica, Miodrag). Osećajući nostalgiju prema, nekada više cenjenim, a danas zapostavljenim životnim vrednostima, ovi mladi umetnici osećaju potrebu da prikažu svoja razmišljanja o modernom, trenutnom i brzom načinu današnjeg življenja.

Grupnom izložbom radova PET IZ ŠEST u Galeriji FLU daje se podrška inicijativi mladih umetnika i upućuje poziv ostalim studentima za afirmativna prijateljsko-likovna udruživanja…

Una Knezevic, Bez naziva_ 2018_ulje na platnu_80 x 135 cm

Una Knežević, Miodrag Ristić, Aleksandar Rakezić, Milica Popović i Dunja Ožegović, već petu godinu stvaraju u zajedničkom ambijentu, međusobno razmenjujući iskustva i stavove. Za to vreme koje je proteklo, svako od ovih mladih umetnika je uspeo da razvije individualni izraz i da odneguje svoj senzibilitet. Pored sveg diverziteta poetika, pronađena je i zajednička spona koja ih oblikuje kao skladnu i funkcionalnu celinu. Prihvativši umetnost kao socijalno angažovanu disciplinu, ovi umetnici osećaju potrebu da svoja razmišljanja o modernom, trenutnom i brzom običaju življenja prikažu javnosti. 

Mladi umetnici osećaju nostalgiju prema, nekada više cenjenim, a danas više zapostavljenim vrednostima unutar modernog društva. Njihovi radovi otvaraju mnoga pitanja koja će nas navesti da preispitamo na koji način posmatramo sve što nas okružuje.
Na realističnim prikazima objekata svakodnevice imamo priliku da skoncentrisano razmišljamo o priči koja se nalazi iza svakog od njih. Upotrebni predmeti su predstavljeni kao unikatne replike originala, koji ne samo da plene svojom fizičkom pojavnošću, već u sebi nosi i sentimentalnu vrednost. I onog kome pripada i onog ko posmatra. Tako se otvara pitanje načina na koji opažamo realnost kroz naočare ličnog iskustva i sećanja. Aleksandrov izraz je čitljiv i estetizovan. Njegov rad referiše na tretman umetničkog dela koji bi osigurao prevenciju aure umetničkog dela o kojoj govori Valter Benjamin.

Glavna preokupacija Une jeste prikazivanje vremena na nov, nelineran način, gde vreme nije predstavljeno kao prošlost, sadašnjost i budućnost, već ono postoji u relaciji vreme-prostor. Fotografija je osnovna ilustracija linearnog razumevanja vremena a slika je sredstvo koje u dijalogu sa fotografijom, pomera naš način dosadašnjeg razumevanja vremena. Veliki format slike umetnica koristi da bi depersonalizovala, ohladala i defunkcionalizovala fotografiju kao svakodnevno dostupni objekat. 

Ona se služi fotografijom radi merenja distance i protoka vremena.

Dunja Ozegovic_Metamorfoze_2018_ulje na platnu_60 x 80 cm

Iako je priroda polazni motiv, Milica prevazilazi čulno i vizuelno i traga za  meta dimenzijama, s one strane realnosti. Koristeći se osnovnim likovnim elementima, kroz snažan crtački gest, ona beleži svaku od etapa na putu ka Jednom, i otvara posmatraču sam proces istraživanja kao živu i neizvesnu stvar. Poimanje realnosti mimo čulnog i iskustvenog je tajanstveno polje koliko za autorku, toliko i za posmatrača. Međutim, ukoliko se lišimo svega što znamo i apriorno osmotrimo Miličinu sliku, na pragu smo otkrivanja raskoša nepoznatog.

Ubrzanje čitavog procesa ljudskih interakcija nakon industrijske revolucije se može okarakterisati kao moderno. Radi očuvanja osnovnih međuljudskih vrednosti i radi očuvanja prirodnog revolta u svima nama, Miodrag kao temu uzima upravo selo. Njegove slike i crteži svojim narativom ali i ambijentalnošću navode nas na spontano i oplemenjeno sagledavanje okruženja. Seoski motivi i kadrovi iz prirode, služe samo kao materija koja nas podseća na mnoge pesnike, kojima je slika utopije i azila upravo bila slika sela.

Regulacija portreta, kojima se misleno Dunja crtajući i slikajući obraća, likovno reprezentuje saosećajnost sa psihičkim životom gotovo svakog čoveka. Njeno polje istraživanja se bazira na načinu transformisanja jednog ljudskog lika. Dunja, na svojstven način, depersonalizuje lice. Takvim poretkom, svi elementarni oblici i odnosi univerzalnih antropoloških znakova jasno sugerišu da Dunja vidi i druge i samu sebe u svemu tome. Portret se iskazao kao glavna, nasušna potreba za odgonetanjem onoga što čovek uistinu jeste, u apsolutno vidljivim i raskošnim životnim relacijama

Milica Popovic, Bez naziva_2018_akril na platnu_180 x 200 cm

Na izložbi “Pet iz šest”, posmatraču je data mogućnost da, vođen likovnim ostvarenjima petorke, proba da na drugačiji način sagleda realnost; dati šansu umetnosti da makar privremeno opusti presiju urbanog. Bogatstvom detalja, njihovi radovi nas pozivaju da na trenutak usporimo, da se izolujemo od brze sadašnjosti i da pažljivo posmatramo, tako poznat a opet tako nov prizor ispred nas.

Aleksandar Rakezić (1995, Kraljevo) završio je osnovne akademske studije na slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu 2018. godine u klasi profesora Milete Prodanovića. Trenutno je na master akademskim studijama na istom odseku i fakultetu i u klasi istog profesora. Izlagao je na više grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu, a iza sebe ima i dve samostalne izložbe. Živi i studira u Beogradu.


Aleksandar Rakezic_Bez naziva_2018_akvarel_35,2 x 25,7 c

Una Knežević (1990, Beograd) završila je osnovne akademske studije na slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu 2018. godine u klasi profesora Milete Prodanovića. Trenutno je na master akademskim studijama na istom odseku i fakultetu i u klasi istog profesora. Izlagala je na više grupnih izložbi širom zemlje, a iza sebe ima i dve samostalne izložbe. Dobitnica je nagrade ,,Ljubica Sokić, slikar i profesor ALU” za sliku malog formata 2017. godine. Živi i studira u Beogradu. 

Milica Popović (1995, Kraljevo) završila je osnovne akademske studije na slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu 2018. godine u klasi profesora Dobrice Bisenića. Trenutno je na master akademskim studijama na istom odseku i fakultetu i u klasi istog profesora. Izlagala je na više grupnih izložbi širom zemlje, a iza sebe ima i jednu samostalnu izložbu. Živi i studira u Beogradu.

Dunja Ožegović (1995, Beograd) završila je osnovne akademske studije na slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu 2018. godine u klasi profesora Milete Prodanovića.Trenutno je na master akademskim studijama na istom odseku i fakultetu i u klasi istog profesora. Izlagala je na više grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu, a iza sebe ima i jednu samostalnu izložbu. Dobitnica je četiri nagrade na fakultetu. Za slikarstvo-portret ,,Đorđe Bošan”, za crtež ,,Stevan Knežević” 2017. godine, za najbolji rad na temu životinje u mozaiku ,,Vrt dobre nade” i za sliku malog formata ,,Ljubica Sokić, slikar i profesor ALU” 2018. godine. Živi i studira u Beogradu.

Miodrag Ristic, Bez naziva_2018_ulje na platnu_120 x 150 cm

Miodrag Ristić (1995, Beograd) završio je osnovne akademske studije na slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu 2018. godine u klasi profesora Dobrice Bisenića. Trenutno je na master akademskim studijama na istom odseku i fakultetu i u klasi istog profesora. Izlagao je na više grupnih izložbi širom zemlje. Živi i studira u Beogradu.

Нема коментара:

Постави коментар