четвртак, 28. фебруар 2019.

Отварање изложбе „Васа Поморишац – од традиције до модерне”



Изложба „Васа Поморишац – од традиције до модерне”, настала поводом 125 година од рођења сликара Васе Поморишца, биће отворена у петак 1. марта 2019. године, у 13 часова, у Великој галерији Дома Војске Србије.

Поставка, настала у сарадњи са уметниковим сином Горданом Поморишцем, Савременом галеријом Зрењанин и другим институцијама и појединцима, која је недавно премијерно представљена у зрењанинском музеју, обухвата 37 слика и цртежа, илустрације, као и документарни материјал који прати живот и стваралаштво Васе Поморишца, с посебним нагласком на његовој улози у послератном Петровграду (данас Зрењанин), као и сарадњи са уметничком колонијом у Ечки.

Публика ће имати прилику да види најраније радове настале у атељеу Стевана Алексића, илустрације са темама из народне поезије, чувени „Портрет Миланке Васиљев”, за који је Поморишац у Паризу 1938. добио сребрну медаљу, као и нека од последњих дела из 1960. године. Аутори изложбе су виши кустоси - историчари уметности, Оливера Скоко и Ивана Арађан, док су покровитељи пројекта Министарство културе и информисања Републике Србије и компанија „Гомекс”. 

Изложбу, која ће пред публиком бити до 20. марта 2019. године, отвориће помоћница министра културе и информисања Данијела Ванушић, а током њеног трајања, сваког понедељка у 13 часова, за публику ће бити уприличена ауторска вођења.
...

Нема коментара:

Постави коментар