четвртак, 1. фебруар 2018.

Хуманитарно „Вече с Матијом“ за изградњу црква на Лукавици




Данас је у Звездара театру уручен прилог за изградњу цркве Цара Лазара на планини Лукавици, који је академик Матија Бећковић ове године прикупио на традиционалној добротворној песничкој вечери "Вече с Матијом", одржаној 28. децембра 2017. године.

Наш уважени песник и академик већ 21 годину за редом приход од продаје улазница и донаторских прилога уступа заједно са позориштем Звездара театар у хуманитарне сврхе. 

Ове године сав прилог иде за изградњу цркве Цара Лазара на планини Лукавици, која ће се налазити код Капетановог језера у Црној Гори, која ће бити реплика Његошеве капеле са Ловћена.



Уручивањем прихода Матија Бећковић и позориште Звездара театар ће постати и први појединачни велики донатори за изградњу цркве Цара Лазара.

Уручењу су присуствовали Јасна Новаков, извршна директорка Звездара театра, Матија Бећковић и представници одбора за изградњу цркве, Савић Минић и Лакић Вуковић. 


  


Извршна директорка Звездара театра, Јасна Новаков се захвалила академику Матији Бећковићу на поверењу које пружа позоришту пуне две деценије и додала:

Суштина позоришта и уметности није у узимању, већ у давању, а када то давање можете да спојите са духовним и материјалним, и створите нешто што је духовна надоградња онда је то права ствар, истакла је Јасна Новаков.


Матија Бећковић се након уручења прихода захвалио позоришту и медијима који су забележили уручење средстава представницима одбора за изградњу цркве:

Да Душко Ковачевић и ја нисмо у жирију за награду Најплеменитији подвиг године Вечерњих новости, ја бих награду доделио Звездара театру који већ 20 година приказује како је поезија жива и како љубитељи поезије не штеде средства за књижевно вече, јер знају да ће отићи тамо где је најпотребније. Захваљујући поезији и Звездара театру, било је могуће да и ја постенем добротвор и дародавалац. Поред Звездара театра можда највећу заслугу за све ово имају они који се нису одрекли поезије и верују у поезију, рекао је Бећковић.

Прилог од вечери поезије уручен је представницима одбора за изгрању цркве Цара Лазара на Лукавици, господуну Савићу Минићу и Лакићу Вуковићу.

Ова помоћ ће бити драгоцена за наставак градње цркве чији темељи су већ постављени.  На неки начин и Звездара театра ће бити уграђен у темеље ове цркве, за коју мештани са нестрпљењем чекају да буде завршен, рекао је Савић Минић након уручења прихода. 


Свих претходних година Звездара театар даривао је оне којима је помоћ била најпотребнија, а крајем прошле године објавили су и књигу „20 година вечери поезије у Звездара театру”, ауторке Татјане Њежић, којом  желе да дарују и публику која већ пуне две деценије, својим доласком и новцем који издваја, доказује да је поезија живот живљи од живота самог.

Нема коментара:

Постави коментар