понедељак, 27. фебруар 2017.

Ukinuta nagrada Narodne biblioteke Srbije


Narodna biblioteka Srbije ukinula je nagradu za najčitaniju knjigu godine.

Već duže vreme polemisalo se o kriterijumima po kojima se ona dodeljuje. Oni su pre svega bili statističke prirode, a ne posledica kvaliteta.


I baš ove godine najčitanja knjiga  je ona koja to svojim kvalitetom i zaslužuje-trebala je da pripadne Draganu Velikiću za roman "Islednik". No, već sledeća dva mesta zauzimaju knjige sumnjivog književnog kvaliteta i estetike. 

Narodna biblioteka saopštila jer da o sudbini te nagrade odlučuje Zajednica matičnih biblioteka Srbije. Biblioteka u Srbiji ima 180, a čak 40 nisu dostavile svoje mišljenje! 

Na listi najčitanijih dominirali su i ove godine komercijalni naslovi, dobitinci NIN-ove nagrade, ali i neki posve anonimni pisci!
Predsednik Upravnog odbora NBS Mihajlo Pantić, univerzitetski profesor i pisac samo je šturo izjavio: 

"Upravni odbor Narodne biblioteke Srbije doneo je odluku o ukidanju nagrade".

Upravni odbor čine još Vladislav Bajac, Ivana Dimić i Ljubomir Branković. Peti član, umesto Vladimira Kecmanovića koji je podneo ostavku pre dve godine još nije izabran.
Tako je Dragan Velikić, najčitaniji pisac, po drugi put ostao bez nagrade.
"Dva puta sam imao najčitaniju knjigu, prvi put 2008. godine, to je bio roman 'Ruski prozor', a sada je to 'Islednik', i oba puta sam oštećen.", rekao je Velikić na Novosti.
Na pitanje da prokomentariše ova dešavanja, Gojko Božović, pisac i  osnivač i glavni urednik Arhipelaga,  je mišljenja da je reč o "velikom nesporazumu i da bi trebalo uvažiti kriterijume kvaliteta pre svega. Ovako deluje da se jedna plemenita ideja izlizala, da ne može da odbrani sopstveni smisao". 


"Ovakva odluka svakako je štetna naročito ako se uzme u obzir spisak dosadašnjih dobitnika nagrade. Kao jedan od laureata i kao čovek koji je radio u Narodnoj biblioteci svestan sam problema sa kojima se sučeljavala ta nagrada, ali je ona bila samo pokazatelj opštih problema u bibliotekarstvu i kulturi, pa njeno ukidanje nimalo ne popravlja stanje u ovoj oblasti već jednostavno samo ukida jedan instrument koji je to pokazivao" izjavio je Aleksandar Gatalica za “Novosti”.

Нема коментара:

Постави коментар