уторак, 7. фебруар 2017.

Pobednici Sandensa na festivalu Beldoks

Izvor:N1
 
Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldoks prikazaće od 8. do 15. maja u Beogradu više od 80 filmova. Među njima su najavljeni najveći biseri savremene dokumentaristike, uključujući i pet ostvarenja sa nedavno okončanog Sandensa, među kojima su i dva nagrađena filma.

Filmovi sa Sandensa doživeće na Beldoksu svoje evropske premijere i takmičiće se za nagrade festivala, prenosi Seecult.

Film “Poslednji ljudi u Alepu” (Last Men in Aleppo), u režiji nagrađivanog dokumentariste Ferasa Fajada, osvojio je Gran pri žirija Sandensa kao najbolje ostvarenje vanameričkog govornog područja, a dolazi iz Danske i rađen je u koprodukciji sa Sirijom, gde se radnja i odvija.

Specijalna nagrada žirija za snimateljski rad pripala je na Sandensu filmu “Mašine” (Machines), napetom i uzbudljivom ostvarenju Raula Džaina, koje istražuje prožimanje radnika i mašina, humanosti i industrijalizacije.

Organizatori Beldocsa najavili su i film “Dobri poštar” (The Good Postman), dokumentarac Tonislava Hristova, čija se radnja događa u istočnom obodu Bugarske, na granici sa Turskom, gde se između sušnih voćnjaka i brojnih oronulih farmi nalazi jedno uspavano seoce, koje je i sam Bog zaboravio.

Irski film Frenkija Fentona “It`s Not Yet Dark” potresna je priča o reditelju Sajmonu Ficmorisu, koji je, pošto mu je dijagnostikovano teško oboljenje, uspeo da okonča 2015. godine dugometražni film “My Name is Emily", režirajući ga jedinim čulom koje nije otkazalo – očima. Dokumentarac “It`s Not Yet Dark” je upravo priča o tom neobičnom i šokantnom putovanju, a narator filma je glumac Kolin Farel.

Iz Japana stiže film “Tokyo Idols” rediteljke Kjoko Mijake o tamošnjem devojačkom bendu i pop muzici prožetoj stilom življenja.

Jubilarni Beldoks biće održan u nekoliko beogradskih dvorana, pri čemu će otvaranje i zatvaranje biti u Sava centru.

Ostali programi najavljeni su u Dvorani Kulturnog centra Beograda, Domu omladine Beograda, Jugoslovenskoj kinoteci i u njenom muzeju u Kosovskoj.

Нема коментара:

Постави коментар