петак, 22. мај 2015.

Španski metar- program za ponedeljak



Na VIII smotri španskih filmova "Španski metar" imaćemo priliku da poslednjeg dana festivala, u ponedeljak, 25. maja odgledamo dva sjajna filma:

  • ARTIK, Španija, 2014, 78' i
  • RAT MANUELE JANKOVIĆ, Meksiko, 2014, 120'.

ARTIK-19 h

Dvoje mladih prevaranata izlaze svakog dana bez briga na ulicu i snalaze se kako znaju i umeju. Pored svakodnevnih pljački i prevara, nešto ih muči iznutra. Obojica žele ono što nemaju.


Simon želi da bude slobodan. Dosta mu je života u mnogočlanoj porodici prodavaca, uključujući i ženu i sina. Hota ne želi da bude više sam, želi da se skući i zasnuje svoju porodicu, po svaku cenu. Ipak, svakog dana su zajedno i veruju da su poput Robina Huda i misle da nemaju šta da izgube. To su momci iz stvarnog života, čiji se život jedva razlikuje od fikcije, osim što se muvaju po predgrađu malog grada.

https://www.youtube.com/watch?v=UfMElEhRves


Režija:Gabrijel Velakses
Scenario: Gabrijel Velakses
Muzika: Pablo Krespo, Eusebio Majalde
Fotografija: David Askano Uloge: Viktor Garsija, Huanlu Seviljano, Debora Borhes, Lusija Martines, Alba Nijeto
Žanr: Drama

Nagrade i festivale: Festival španskog filma u Tuluzu 2014: nagrada za najbolji film, najbolju fotografiju i najbolju muziku


RAT MANUELE JANKOVIĆ

Manuela je kuvarica. Živi sa svojom bakom koja je po završetku Drugog svetskog rata emigrirala iz Srbije i došla u Meksiko. Na hiljade kilometara daleko, na Balkanu, razbuktava se ratni sukob. Bezumlje rata uvlači se u njihovo okruženje i ove dve žene započinju sopstvenu borbu na drugom kraju sveta.

https://www.youtube.com/watch?v=IoEP2OlELPI

Režija: Dijana Kardoso
Scenario: Dijana Kardoso
Fotografija: Rikardo Garfijas
Uloge: Karina Gidi, Mima Vuković Kurić, Karlos Korona, Kristijan Ferer, Hose Kabaljero
Produkcija: Agalma / CTT / Centro de Capacitación Cinematográfica (CCC) / FIDECINE / EFICINE 226
Žanr: Drama

Nagrade i festivali: Festival Arijel 2014: nominacije za najbolju glumicu, najbolju sporednu žensku ulogu i najbolju scenografiju

Нема коментара:

Постави коментар