понедељак, 4. новембар 2019.

Meksički kodeksi u Servantesu


Meksički kodeksi su jedan od najznačajnijih izvora koji nas približavaju drevnim kulturama s tog područja. Oni su dragoceno svedočanstvo o kulturnom, naučnom i umetničkom razvoju iskonskih kultura Meksika. Izrađeni na različitim materijalima: kori drveta, koži, agavi, pamuku i evropskom papiru. Predstavljaju složene sisteme verovanja i saznanja koji obuhvataju sve aspekte života: geografske, istorijske, ekonomske, kalendarske i simboličke zapise… 
  
Od svog nastanka, čovek je u potrazi za odgovorima o svetu koji ga okružuje. Ta razmišljanja su prouzrokovala religijska, filozofska, magijska, praktična i naučna saznanja, koja su prenošena s jedne generacije na drugu, posredstvom reči, spisa i iskustva. Meksički kodeksi sadrže i čuvaju to drevno znanje domorodačkih naroda Meksika. Vrednost tih dokumenata nije ograničena na prošlost: čak i danas, mnoga društva posežu za njima kao za istorijskim izvorom, pravnom podrškom i simbolom identiteta.

  • Otvaranje izložbe : 19/11/2019 u 18:00h
  • Otvorena do  01/12/2019

Povodom otvaranja izložbe, Ambasada Meksika u Srbiji će predstaviti Osnovni navatl (astečko) - srpski rečnik, autora Igora Seke, koji je objavila izdavačka kuća Prometej.
 
 

Нема коментара:

Постави коментар