понедељак, 2. септембар 2019.

PIANO CITY NOVI SAD 2019


Klasika od Baha do 21. veka; džez; Bitlsi, vertikalni koncerti; snimanja u otvorenom studiju, koncerti u prirodi i još mnogo toga!

Od 5. do 8. septembra 2019. godine, u Novom Sadu će se održati treće izdanje festivala PIANO CITY NOVI SAD pod sloganom ''Bojimo zvuk grada''. 4 dana, preko 60 pijanista – od 7 do 77 godina.

Piano City jejedini festival gde se na programu, rame uz rame, mogu naći vrhunski umetnik i entuzijasta koji se iz čiste ljubavi bavi sviranjem kao hobijem. Misija izvođača je da oplemene gradski prostor i približe umetnost “običnom čoveku”.




Program festivala preuzmite ovde

Koncerti autorske, klasične i džez muzike činiće saundtrek grada tokom četiri dana. Piano City transformiše gradske prostore u koncertne podijume, a poznatim scenama daje novo koncertno ruho. Tu su takođe i kućni koncerti u domovima Novosađana koji su zaštitni znak brenda Piano City (ove godine će ih biti tri). Uz njih, ove godine nudimo nekoliko tematskih celina: Open air studio, On stage sessions, Vertical concert, Green oasis i Stage with a view i Piano heart.

Open air studio je zapravo Plato ispred Rektorata Univerziteta Novi Sad. Jedan od naših najpoznatijih jazz sastava – MajamistyTriO – preobraziće ovaj otvoreni prostor u muzički studio, a publika će biti bitan element te otvorene scenografije i LIVE snimanja koncerta.
On stage sessions je naziv za koncerte koji imaju za cilj da stvore prisniju vezu između scene i publike, bilo da je u pitanju klasika ili džez. U okviru ovog programa poseban interes izaziva live snimanje autorskih dela Koste Jevtića ''Reflections on a journey'', kao i nastup nemačkog džez pijaniste Mihaela Esla u Sinagogi. Tu je takođe i Jelena Bajić koja koncertom ''Klari na dar'' obeležava 100 godina od rođenja najveće pijanistkinje svog vremena i raskošne kompozitorke Klare Šuman. Jelena Stojković stiže iz Minhena sa koncertom ''Ruže istoka'', a Arsen Čarkić (Banja Luka) ispisuje posvetu Francu Listu ''Virtuozu u čast''. Festival će zatvoriti Nataša Penezić koja donosi uvek zanimljive koncepte, a ove godine je to ''Muzička analiza stvarnosti'' u Galeriji Matice srpske.


Vertikalni koncert već izaziva veliku pažnju publike! Najpre zbog italijanskog džez pijaniste koji stiže u Novi Sad sa svojim ''Beatles Piano Solo'' programom. U pitanju je Fabricio Greki čije koncerte slušaoci širom sveta prate sa oduševljenjem. Dan pre Grekija, i naš umetnik Marko Pejčić će nastupiti pod ovom ''vertikalnom'' odrednicom sa svojim ''Progressive piano'' koncertom, a građani će na licu mesta saznati o čemu se radi (Zmaj Jovina 26).

Green oasis su koncerti u zelenim oazama Novog Sada. Ove godine akcenat ja na Futoškom i Dunavskom parku, ali tu je i prelepo dvorište škole za jezike Loquela. Zelene oaze postaće ''Podijum za studente'' i ''Kutak za mlade pijaniste''ali i scena za one koji stvaraju originalna dela i donose nov pogled na klavirsku muziku savremenog doba. Tu su Majko Pejčić (''Relax piano'') kao i Pavle Popov i Andrej Negić (autori sa kompilacije ''Klavirsko nebo'').

Stage with a view je sasvim prikladno ime za elegantan hol Rektorata i koncerte koji će se tu održavati. Klasična muzika doživeće se na poseban način uz jedinstvenu scenografiju Dunavskog keja i Tvrđave. Nastupaće klavirski duo Jelena Minić i Elena Šever ''Baletske scene, Jelena Simonović Kovačević ''Klasika sa pogledom''kao i ''Young Piano City Stars''.


Piano Heart je ime za humanitarne koncerte koje je Piano City organizovao i u prethodnim izdanjima festivala. Ovakva muzička druženja (Institut u Kamenici, škola Milan Petrović) su uvek posebna kako za naše studente – sadašanje i bivše – tako i za publiku koja nije u prilici da dođe na koncert klasične muzike.Takođe, u saradnji sa Svratištem za decu i omladinu, posetioci će na nekoliko koncerata moći da kupe zanimljive majice i šolje (donacija ClassicAll radija), a sav prihod od prodaje namenjen je kupovini užina za decu iz svratišta.

Svi sadržaji festivala su besplatni.

PIANO CITY NOVI SAD organizuje udruženje Mistyland, uz podršku Uprave za kulturu Grada Novog Sada.

Нема коментара:

Постави коментар