среда, 8. мај 2019.

Izložba o Savi Šumanoviću u srpskom Kulturnom centru u Parizu


Izložbom "Sava Šumanović i tajna pod kupolom" francuskoj publici će biti predstavljen deo opusa srpskog slikara koji se odnosi na oslikavanje jednog od stubaca u poznatom pariskom restoranu "La Coupole" na Monparnasu 1927. godine. Osim pripremnih skica za stub iz 1928. i 1929. godine, koje se danas nalaze u privatnom vlasništvu, na izložbi će biti prikazane i istorijske fotografije restorana "La Coupole" iz tridesetih godina XX veka, replika stupca, kao i izbor slika Save Šumanovića iz kolekcije Galerije Matice srpske koje ukazuju na razvojni put slikara od faze praćenja aktuelnih umetničkih trendova tokom boravka u Parizu 1920-1921. 1925-1928. i 1929. godine, do njemu svojstvene poetike ostvarene po povratku u Šid 1930. godine.
 
"Ta skica iz privatnog vlasništva zapravo jeste glavni eksponat ove izložbe, ona potvrđuje da je to radio Sava Šumanović, zatim se deo izložbe fotografije "La Coupole" upravo iz tih godina, 20-ih i 30-ih, kada je zapravo Sava Šumanović tamo i boravio i konačno, jedan njegov crtež koji se zove "U baru", a koji je iz naše kolekcije", kaže autorka izložbe i upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski.
 
Sastavni deo izložbe je i film "Četiri karijatide" Igora Antića, umetnika koji živi i radi u Parizu. Antić je video-rad o Savi Šumanoviću zasnovao na predstavama za stub u restoranu "La Coupole", ali i na analizi Šumanovićevog celokupnog stvaralaštva koje se čuva i izlaže u Srbiji. 
 
Izložba "Sava Šumanović i tajna pod kupolom" priređuje se i organizuje u okviru programa obeležavanja 180 godina diplomatskih odnosa Srbije i Francuske, sa idejom da se francuska javnost upozna sa snažnim vezama i brojnim međusobnim uticajima naših kultura - francuske i srpske - kako u prošlosti, tako i u savremenom trenutku.
 
"Te veze su zaista bile jake tih 20-ih i 30-ih godina i one su i danas vrlo tesne i naravno, nastavljamo da sarađujemo sa Galerijom Matice srpske na raznim projektima", podseća koordinator Francuskog instituta u Srbiji Vladimir Marinković.
 
Izložba će svečano biti otvorena u petak 10. maja u 19 časova, a pariska publika moći će da je pogleda do 31. avgusta.

Нема коментара:

Постави коментар