петак, 5. април 2019.

Zakoračite u svet o kakvom ste oduvek maštali: Dama sa psetancetom i druge pripovetke





Dama sa psetancetom i druge pripovetke, knjiga pisana za ljubitelje ruskih klasika i neprevaziđenih kratkih priča, bavi se najviše ljudskim osećanjima. Priča Dama sa psetancetom nastala je davne 1898. godine iz pera jednog od najznačajnijih ruskih i evropskih pisaca – Čehova, dok je boravio u Jalti. Objavljena je godinu dana kasnije u časopisu Ruska misao, a danas se smatra jednom od najuticajnijih pripovedaka u svetskoj književnosti.
Već na prvim stranicama knjige Dama sa psetancetom i druge pripovetke zakoračite u svet o kakvom ste oduvek maštali. Svet raskošnih balskih dvorana, u kojima se čuju samo veličanstveni zvuci violine i razdragano lupkanje cipelica. Svet dugih šetnji po mirisnim poljima ili vožnji kočijama po sunčanom danu. Zbirka od četrnaest pripovedaka otkriva tanane slojeve ljudske duše, a svaka priča pružiće vam priliku da se uverite da smo svi samo ljudi od krvi i mesa. Osobine koje primećujemo kod Čehovljevih junaka pronaći ćemo i u nama samima, ako se dobro zagledamo u dubine svoje duše.
Anton Pavlovič Čehov rođen je 1860. godine u Taganrogu u Rusiji, a preminuo 1904. u Nemačkoj. Pisao je novele, pripovetke i humoreske, a najveću slavu stekao je pišući drame i pozorišne komade. Smatra se jednim od najznačajnijih ruskih i evropskih pisaca. Pored knjige Dama sa psetancetom i druge pripovetkeVulkan izdavaštvo u svojoj bogatoj ponudi ima veliki broj naslova ruskih klasika, među kojima su i dela Lava Tolstoja, Fjodora M. Dostojevskog, Mihaila Bulgakova i drugih velikana.

Нема коментара:

Постави коментар