уторак, 23. април 2019.

"Feliks" Vladimira Kecmanovića u prodaji


Pisan u maniru trilera, napet od početka do kraja, „Feliks“ Vladimira Kecmanovića je istovremeno variranje biblijskog motiva sukoba oca i sina. Minimalističan i filmičan roman: sav u dramskoj radnji i dijalozima, u kratkim rečenicama. Osoben stil, način tematizovanja odnosa glavnih junaka, majstorsko i nenametljivo oslikavanje današnjih prilika i sudbina likova iz našeg podneblja pribavljaju ovom romanu visoko mesto u srpskoj književnosti na početku 21. veka.

„Mnogi od onih koji se na različite načine bave književnošću često ponavljaju kako je za pisca ključan njegov drugi roman. U mom slučaju su omanuli – za mene je ključan treći roman u kom sam ovladao materijom i iskristalisao izraz. Taj roman je ’Feliks’, za koji sam zbog toga posebno vezan i prema kom se osećam grešan jer sam ga, ubrzo pošto je objavljen, gužvom koju sam podigao ’Topom’, svojim četvrtim romanom, ni krivog ni dužnog bacio u nezaslužen i nadam se privremen zaborav“, istakao je Kecmanović povodom novog izdanja „Feliksa“.

U Zvezdara teatru u martu je premijerno izvedena predstava „Feliks“ po Kecmanovićevom romanu. Nakon uspeha komada „Osama-Kasaba u Njujorku“ ovo beogradsko pozorište odlučilo je da na pozorišne daske postavi još jedan  Kecmanovićev roman. 

„Kecmanović je ovde postao domaći pisac, jer je njegova proza jako pogodna i prilagodljiva za pozorišna izvođenja, ima odličan dijalog i uvek je zasnovana na dobroj priči, što je nešto što je izuzetno važno za dobru predstavu. Priča ima jednu skoro triler osnovu i nije dobra za prepričavanje, kao što u trileru ne bi bilo dobro da se zna ko je ubica“, kazao je direktor Zvezdara teatra Dušan Kovačević.

Kecmanović je dobitnik brojnih nagrada. Za ovaj roman je dobio „Branka Ćopića“ Srpske akademije nauka i umetnosti. Rođen je 1972. u Sarajevu. Kecmanovićeva proza prevođena je na engleski, francuski, nemački, ukrajinski i rumunski jezik. Živi i radi u Beogradu.

Roman „Feliks“ možete pronaći od srede 24. aprila u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

Нема коментара:

Постави коментар