четвртак, 18. април 2019.

Laguna i Addiko banka predstavili kapitalnu biografiju "Leonardo da Vinči"


U godini kada ceo svet obeležava 500 godina od smrti „renesansnog čoveka“ i „univerzalnog genija“ Leonarda da Vinčija, izdavačka kuća Laguna i Addiko banka predstavili su na konferenciji za novinare 18. aprila izuzetnu biografiju „Leonardo da Vinči“ iz pera Voltera Ajzaksona.


Na konferenciji su govorili direktor Lagune Dejan Papić, predsednik Izvršnog odbora Addiko banke Vojislav Lazarević i prevodilac Goran Skrobonja.

Na osnovu hiljada stranica iz Leonardovih neverovatnih beležnica i na osnovu novih otkrića o njegovom životu i radu, Volter Ajzakson nam razotkriva velikog umetnika i naučnika povezujući Leonardovu umetnost i nauku.

„Nije bio problem objaviti ovu knjigu, ali da nismo našli partnera, Addiko banku, ona bi bila mnogo skuplja i samim tim mnogima nedostupna“, rekao je Dejan Papić. „Uz ovu saradnju knjiga će doći do mnogo šireg kruga čitalaca, jer smatram da je ovo kapitalno delo koje zaslužuje ozbiljnu pažnju i ozbiljne tiraže. Izuzetno mi je drago što je Addiko banka prepoznala ovu našu inicijativu i izašla nam u susret. Od objavljivanja, ovo je jedna od najprodavanijih knjiga u našim knjižarama, što i ne čudi s obzirom na temu i autora.“


Addiko banka ima dugoročnu strategiju podrške kulturi, a kao nastavak saradnje sa Lagunom započete kroz inicijativu „Čitanje nas spaja“ objavljena je ova važna knjiga.

Vojislav Lazarević nas je podsetio da banke potiču baš iz Leonardovog doba, doba renesanse. 

„Članovi porodice Mediči su bili mecene Leonarda da Vinčija. Mi kao banka podržali smo ovu knjigu jer je Da Vinči bio vođa i inovator nekog novog pokreta, a i mi se prepoznajemo u tome, želimo da budemo inovatori na svom polju.“

Volter Ajzakson nije nepoznat domaćoj publici. Njegove knjige o Stivu Džobsu i Albertu Ajnštajnu preveo je Goran Skrobonja, a sada i knjigu „Leonardo da Vinči“.

Ajzakson je izuzetno cenjeno ime u svetu publicistike, a čini mi se da je u žanru biografije pronašao pravi poziv. Pred nas je izneo impresivnu sliku o Leonardovom životu koja je istovremeno i faktografska građa i uzbudljiv narativ koji se čita gotovo kao biografski roman. Knjiga je fantastično opremljena, zastupljene su reprodukcije svih Da Vinčijevih završenih dela, kao i skice većine nedovršenih dela, ali i elementi iz njegovih beležnica. Pratimo njegov život od rođenja, preko boravka u Firenci, do Milana, sve turbulentne događaje sa izuzetnim istorijskim figurama, shvatajući da smo čitajući ovu knjigu svedoci kako je Leonardo, definicija renesansnog čoveka, menjao svet.“


 U knjizi ćete saznati kakvi su bili odnosi nalickanog Leonarda i Mikelanđela koji je bažao od vode i sapuna, ali ćete moći i da pročitete Lenardov CV:

"Otprilike kada je navršio tridesetu i tako došao do onespokojavajuće životne prekretnice, Leonardo da Vinči je napisao pismo vladaru Milana navevši razloge zbog
kojih bi ovaj trebalo da ga zaposli. On je bio umereno uspešan kao slikar u Firenci, ali je imao problema sa dovršavanjem svojih narudžbina i tragao je za novim horizontima. U prvih deset pasusa hvalio je sopstvene inženjerske veštine, uključujući sposobnost projektovanja mostova, kanala, topova, oklopnih vozila i javnih građevina. Tek je u jedanaestom pasusu, na kraju, nadodao da je ujedno i slikar. „Istotako što se slikarstva tiče, kadar sam da učinim sve što je moguće“."


"Leonardo da Vinči je imao tu sreću da bude vanbračno dete. U suprotnom, od njega bi se očekivalo da postane beležnik, kao svi prvorođeni zakoniti sinovi u njegovoj porodici najmanje pet generacija unazad", zaključio je na kraju pres-konferencije prevodilac Goran Skrobolja.Biografiju „Leonardo da Vinči“ možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs



Posebnu pogodnost prilikom kupovine ove knjige u knjižari, popust od 25 odsto, imaju svi korisnici Addiko Mastercard® kartice, dok na ostala izdanja Lagune važi popust od 20 odsto.

Нема коментара:

Постави коментар