петак, 19. април 2019.

SIMFONIJSKA VARIJACIJA EMOCIJA U KOLARČEVOJ ZADUŽBINI



UČESNICI: KEMAL GEKIĆ SA SIMFONIJSKIH ORKESTROM I HOROM AKADEMIJE UMETNOSTI U NOVOM SADU, I VOJVOĐANSKIM MEŠOVITIM HOROM



Piše:  Gordan Gorunović

U okviru proslave 45 godina postojanja i rada Akademija umetnosti Univerziteta u Novom Sadu i Simfonijski orkestar i hor Akademije umetnosti sa Vojvođanskim meštovitim horom, pod dirigentskom palicom prof. Andreja Bursaća, nastupio je 18. aprila na Kolarcu sa pijanistom Kemalom Gekićem.

Premijerno je izvedeno delo "Gernika", (The Tragedy of Guernica, Mourning & Resurrection) koncert za klavir i orkestar američkog kompozitora Fredrika Kaufmana koji u Srbiju došao zajedno sa Kemalom Gekićem i gost je Akademije umetnosti. Sinoć je posle „Gernike“ lično i kompozitor izašao do bine i dobio ovacije. Osim Kaufmana odsvirani su Johanes Brahms Varijacije na Hajdnovu temu op. 56a i Ludvig van Betoven Fantazija za klavir, hor i orkestar u c-molu, op. 80 (Adagio & Finale).



Mešoviti hor je bio smešten u bočnim delovima balkona pa je zvuk ženskih vokala sa leve a muških desne strane bine zvučao bukvalno nebeski. Sjajno muziciranje u finišu uz hor doneli su neverovatnu emociju koja je izazvala spontani bis završnog dela samog koncerta, Fantazije Ludviga Van Betovena. Sve je bilo na nivou i iznad očekivanja. Čudno je samo da sala nije bila ispunjena do kraja. Izvođači, program i popularne cene ulaznica su bili dovoljni izazov da se u razrušeni centar makar i pešice dođe na ovakvu svetkovinu. 

Ovacije iz dlanova gledalaca i slušalaca trajalo je daleko duže od konvencionalnog. Više puta vraćanje na binu Kemala Gekića i dirigenta Andreja Bursaća, bilo je spontano i šarmantno.



Posle svega u prijatnoj atmosferi muzičari su napustili binu ali usledilo je pojedinačno čestitanje i fotografisanje pogotovu sa uvek prijatnim i neposrednim pijanistom koji je odavno izgradio zavidnu međunarodnu karijeru. Ovakvi koncerti pokazuju da umetnička muzika ima budućnost i treba je slušati širom otvorenog srca.



Нема коментара:

Постави коментар