понедељак, 15. април 2019.

Огранак САНУ у Нишу и УГ „Литера“ Ниш организују шести симпозијум из серије: Уметност и контекст.




Претходни симпозијуми били су организовани на следеће теме:

Жене, рат, уметност (2014), Религија у уметничким делима (2015), Миграције (2016), Природа у уметничким делима (2017), Вредности – локално и универзално (2018). Учесници су долазили из више европских земаља (Србије, Хрватске, Македоније, Бугарске, Украјине, Пољске, Италије и Француске).

Као што се из назива одржаних симпозијума може видети, тематизовани су универзални, али истовремено и веома актуални и, чак, заоштрени проблеми опстанка појединих друштава и човечанства, који су вазда имали како глобални значај, тако и локалну специфичност, а све заједно обележавали јединствену људску судбину.



Имајући у виду значај уметности за конституисање традиције, осмишљавање садашњости и трасирање будућности, дакле, како за добро засновану културу памћења, тако и за оснаживање културе критике, а узимајући у обзир поднете предлоге и дискусију на прошлогодишњем симпозијуму, као и концепцију читавог пројекта, чланови Програмског одбора сагласили су се да тема шестог симпозијума буде: Уметност и контекст: заборављени уметници и уметничка дела.


Основа развоја културе и цивилизације је памћење. Но, уз њега увек иде и заборављање. Заборављање су психолози дуго посматрали као пасивни процес, али новија истраживања показују да заборављамо активно, баш као што памтимо. Како бирамо (лично и као култура) шта ћемо сачувати, а шта избрисати? Да ли су ти избори увек праведни (некад су наметнути и зависе од друштвено-историјских околности или идеолошког оквира у коме деламо, некад представљају резултат лоше процене) и постоји ли могућност враћања заборављеног? 


Интересују нас ова питања обрађена кроз истраживање заборављених уметника и уметничких дела или пак истраживање саме теме заборава у уметничким делима.


Позивамо истраживаче из области друштвених и хуманистичких наука и из области уметности да резултате својих истраживања заборављених уметника и уметничких делаизложе на нашем симпозијуму, и да, такође, кроз (поновно) проналажење и проучавање старих рукописа и издања, као и уметничких дела уопште, нека заборављена дела и ствараоце учине доступним широј академској и научној јавности и тиме допринесу лоцирању тих дела на мапи културне историје. У зборник радова са научног скупа стога ће моћи да буду уврштени, као прилози, и делови до сада необјављених или давно заборављених уметничких дела.

Програмом симпозијума предвиђена су три следећа уводна излагања:


  • Дописни члан САНУ, проф. др Драган Војводић: Пронађено – изгубљено – заборављено: сликарство на фасадама Пећке патријаршије
  • Дописни члан САНУ, проф. др Зоран Пауновић: Књижевни опус Миће Поповића
  • Проф. др Горан Максимовић, Универзитет у Нишу, Филозофски факултет: О феномену заборављања и клеветања српских писаца и њихових дјела


Симпозијум ће бити одржан у петак, 6. септембра 2019. године, на Универзитету у Нишу (Ниш, Универзитетски трг 2, Мултимедијална сала, бр. 8, приземље), са почетком у 10 часова.

Нема коментара:

Постави коментар