среда, 17. април 2019.

PRO3OR / O3ONE // Otto Heinzel /// EUROPASTRASSE

17. - 30. april 2019.
 

Svečano otvaranje 17.4.2019. u 20h
U novom prostoru PRO3ORa u Gavrila Principa 16


EUROPASTRASSE

Zašto se društvo trudi da izgradi „Europastrasse” (evropski put)? Većina ovih „evropskih puteva”, proteže se preko čitavog našeg kontinenta, ponekad i dalje. Bilo da je to od Holiheda do Išima, od Šanona do St. Petersburga, od Kalea do Leninogorska, od Lisabona do Dogubajazita ili od Sitije do Vardoa. To su ogromne strukture. Svaka je označena svojim brojem.

Postavljanje obrnutog pitanja još je intrigantnije: šta nam građevinski poduhvat poput „evropskog puta” govori o društvu koje ga je izgradilo?! Reći će mnog toga o nama samima, pošto smo mi upravo mi to društvo. Tragom ovog razmišljanja, Otto Hainzl rešio je da proputuje celom dužinom evropskog puta E75 – od grčkog ostrva Krita sve do Vardoa blizu Severnog rta (North Cape). To je učinio u jednom koraku u toku jedne četvrtine godine. U svom radu umetnik koristi sve vrste medija kao što su fotografija, video, tekst, metapodaci kako bi ostvario ovaj refleksivan pristup. On uspeva da da sliku društva na osnovu markera koje nalazi duž puta.

Most Gazela u Beogradu, samo nekoliko blokova dalje od izložbenog prostora mali je deo E75 – skrenite levo za Sitiju, skrenite desno za Vardo! Delovi „Europastrasse” prikazani su u Finskom muzeju fotografije u Helsinkiju, kao i u Vardou tokom „One Day Residency” programa dok je umetnik još uvek putovao. Tako je i sam rad evoluirao na samoreflektujući način. Planirano je da se beogradska izložba prikaže i u brojnim drugim zemljama na putu E75.

Нема коментара:

Постави коментар