уторак, 9. април 2019.

Премијера музичко-сценске оде „Десанки за вечност - у част изузетнима - Јелени Јовановић Жигон” у Народном позоришту у Београду




Музичко-сценска ода „Десанки за вечност - у част изузетнима - Јелени Јовановић Жигон”, биће премијерно изведена 10. априла (20:30) на Сцени „Раша Плаовић“, у режији првакиње Драме Народног позоришта у Београду Иване Жигон.

Овај несвакидашњи догађај, посвећен великој српској песникињи Десанки Максимовић поводом 120 година од њеног рођења, публика ће први пут видети на годишњицу смрти глумице Јелене Јовановиц Жигон, чиме ће он, према речима редитељке, дочарати велики смисао и моћ уметности.  Как то рече Ивана на прес конференцији да заронимо у "љубичасти мрак црне рупе " и уживамо у "уметности која побеђује бесмисао и пролазност.


 „Упркос томе што је Јелена Жигон пре годину дана напустила сцену живота, она ће се овде, у пуном сјају лепоте своје душе, појавити у главној улози. Јелена Жигон, као неуморни истраживач и чувар српске поезије, потписује и сценарио представе која се, нимало случајно, не поиграва одговорима на вечита питања о животу, љубави и смрти…“, каже Ивана Жигон која ће наступити заједно са својом мајком Јеленом, синхронизујући време једног и вечност онога света.

„Ове вечери биће сасвим јасно и видљиво да је уметност јача од смрти. Стихови Десанке Максимовић, у драматизацији Јелене Јовановић Жигон, вратиће нас пракорену стваралаштва, поезији у њеној пуној чистоти, а невероватни дар и појава наше драге Јелене доказаће да су лепота и љубав непролазни“, истиче Ивана Жигон.



У представи учествују и балетски уметници Жељко Гроздановић и Малина Станојковић који ће извести „Плес љубави која тријумфује над неправдом пролазности“, у кореографији Ане и Светозара Kрстића. За мултумедију је био задужен Петар Антонијевић.

Нема коментара:

Постави коментар