среда, 10. април 2019.

Брод љубави Народног позоришта Ниш у Драмском театру у Скопљу

 
Народно позориште Ниш, у петак, 12.04.2019. године, гостује у Драмском театру у Скопљу са представом „Брод љубави“ у режији Ангелча Илиевског. Овим гостовањем, нишко позориште развија већ успешну сарадњу коју има са македонским позоришним кућама и наставља интезивну комуникацију у оквиру заједничког балканског културног простора која је иницирана и фестивалом „Театар на раскршћу“.
 
Представа „Брод љубави“ по тексту Небојше Ромчевића, у режији Ангелча Илиевског, премијерно је изведена на сцени нишког позоришта у новембру 2016. године.
 
Брод љубави из наслова истоимене драме заправо је трајект „Кримхилда“ који крстари на релацији Либек-Санкт Петерсбург. Путници су, како то аутор каже, „свиње са Истока“ и „говна са Запада“, тј. сексуални печалбари из источноевропских (бивших комунистичких) земаља у потрази за зарадом и бољим животом и средњекласни Европејци у потрази за задовољствима, забавом или заборавом.
 
Латентни сукоб ова два света заснован на економској моћи и филозофији либералног капитализма, кроз који се преплићу порнографија и политика, хумор, насиље и личне неостварене амбиције, бива бачен у други план пред несрећном судбином појединца. Ово је прича о духовном, моралном, материјалном, идеолошком и психолошком урушавању света, испричана кроз причу о распаду човека.
 
Гостовање нишког позоришта са представом „Брод љубави“ у Скопљу, финансијски је подржало Министарсво културе и информисања Републике Србије на конкурсу за мобилност уметника.

Нема коментара:

Постави коментар