среда, 24. април 2019.

Jelena Lengold na 13. Balkan Trafik festivalu u Briselu




Jelena Lengold učestvuje na ovogodišnjem 13. Balkan Trafik festivalu koji se održava u Briselu.

Jelena Lengold, zajedno sa troje ranijih dobitnika Evropske nagrade za književnost iz balkanskih zemalja: Faruk Šehić (Bosna), Suzana Tratnik (Slovenija) i Lidija Žigo (Hrvatska), učestvuje u programu Moja jugoslovenska mladost koji se održava u briselskom Bozaru 25. aprila od 20 do 21:30 časova.

Moderator programa je Peter Vermeš, poznati pisac i profesor sa Univerziteta u Levenu. On će sa učesnicima programa razgovarati o tome kako doživljavaju svoj identitet kao građanina balkanske države i da li smatraju da postoji osećaj zajedničke istorije između njih i drugih balkanskih autora.

„Sve četvoro je rođeno u Jugoslaviji i doživeli su strašan građanski rat koji je razorio njihovu zemlju pre četvrt stoleća. Danas oni imaju različita državljanstva i Jugoslavija je udaljeno sećanje. Ali da li je tako i u njihovim knjigama? Ili crpu inspiraciju iz zemlje koja se ponekad opisuje kao utopija posleratnog socijalizma? Kako oni koji kao Evropljani žive izvan Evropske unije vide Brisel? Kako Hrvatska, koja je već pet godina deo EU, vidi Brisel? Da li žele da idu stopama svojih bivših sunarodnika iz Slovenije i Hrvatske i da budu deo ove Unije, ili pak imaju u vidu neku drugu Evropu?“, tako program Moja jugoslovenska mladost najavljuju organizatori.

Jelena Lengold i drugi pisci 13. Balkan Trafik festivala čitaće odlomke iz svoje proze.
Balkan Trafik festival održava se, u nizu razgovora sa međunarodnim piscima, u Bozaru, koji je jedan od najstarijih književnih programa u Evropi. Od svog osnivanja 1928. godine, Bozar je imao jaku tradiciju pozivanja velikih pisaca i mislilaca. Iz ranijih decenija Centra za likovne umetnosti ostala su legendarna čitanja klasičnih pisaca poput Vladimira Nabokova, Tomasa Mana i Gertrude Štajn. Poslednjih godina Bozar je ugostio svetski poznate pisce kao što su Ešli Erdogan, Džonatan Franzen, Karlos Fuentes, Nadin Gordimer, Karl Uve Knausgor, V. S. Najpol, Orhan Pamuk, Salman Ruždi, Elif Šafak, Vole Šojinka i mnogi drugi.

Jelena Lengold je dobila Evropsku nagradu za književnost za knjigu priča Vašarski mađioničar (2011), dok je prošle godina dobila Nagradu čitalaca Evropske unije za najbolju evropsku priču.

Нема коментара:

Постави коментар