уторак, 9. април 2019.

Ликовни конкурс за децу и младе на тему „Импресије о Африци“


Музеј афричке уметности од 1. априла до 1. jунa 2019. године организује ликовни конкурс за децу и младе на тему „Импресије о Африци“. На конкурсу могу учествовати групе деце/младих, узраста од 6 до 18 година, из предшколских установа, основних и средњих школа, ликовних атељеа за децу и младе, културних центара и осталих радионица, клубова, секција, инспирисани текућом изложбом и сталном поставком Музеја. На шестом ликовном конкурсу МАУ, темом „Импресије о Африци“ истражује које су то представе о овом великом континенту створене, које су слике утиснуте, која ће нова дела настати? 

Позивају се предшколске установе, основне и средње школе, као и ликовне атељее, културне центре и остале установе и удружења за децу и младе да закажу термине за групну посету Музеју афричке уметности и пратећу ликовну радионицу „Импресије о Африци“. Само они радови који су настали у оквиру заказаних термина за групну посету и пратећу ликовну радионицу у Музеју учествују на конкурсу. Најуспешнији цртежи биће представљени 29. и 30. јуна на изложби радова учесника ликовног конкурса у оквиру годишње манифестације „Афро фестивал 2019“ која се одржава у башти Музеја афричке уметности. Ауторе најуспешнијих радова очекују специјалне награде. 

Посетом Музеју афричке уметности деца и млади имају прилику да виде сталну поставку и текућу изложбу на којима су приказани артефакти и дела трaдициoнaлнe умeтнoсти зaпaднe Aфрикe, као и тематску* изложбу фотографија на којима су забележени тренуци савременог живота у источној Африци (*од 19.4.) и да, уз разговор са кустосима, открију веровања, приче, обичаје и савремене одлике култура рaзличитих нaрoдa Aфрикe. Током обиласка изложби упознаће неке од стилова и значења афричких уметничких израза и културних одлика, а затим ће на ликовној радионици на тему „Импресије о Африци“ у простору Музеја нацртати свој рад: могу издвојити неки детаљ, изабрати одређени предмет или више предмета који ће чинити композицију, нацртати различите мотиве, дочарати афричку причу или мит који су чули током посете Музеју, приказати људе и начин живота, замишљено или стварно путовање... 

Учешће на конкурсу подразумева посету Музеју, обилазак изложби са циљем упознавања са уметношћу и културaмa Африке и ликовну радионицу на којој ће сваки учесник нацртати цртеж на задату тему. Закажите термине за посету Музеју у периоду од 1. априла до 1. јуна текуће године за групе предшколаца, основаца, средњошколаца (групна посета подразумева од 10 до највише 50 посетилаца у једном термину). При заказивању, потребно је навести број деце/младих у групи, њихов узраст, назив школе или предшколске установе, жељени датум и време за посету Музеју. имејл: kontakt@mau.rs телефон: 011/2651-654 контакт особа: Марија Милош, виши кустос. Укупан програм вођења и радионице траје око 90 мин. (за млађе учеснике), односно 120 мин. (за старије учеснике) Цена улазнице је 200 динара. Музеј обезбеђује материјал за радионицу. ПРОПОЗИЦИЈЕ На Конкурсу могу учествовати групе деце/млaдих, узраста од 6 до 18 година, из предшколских установа, основних и средњих школа, ликовних атељеа, културних центара и осталих радионица, клубова, секција. Радови морају бити оригинални и рађени самостално, настали искључиво у Музеју афричке уметности током организоване радионице. 

Техника: за децу од 6 до 14 година (предшколци и основци): графитна оловка, воштане боје; за младе од 14 до 18 година (средњошколци): графитна оловка, оловке у боји (дрвене бојице), фломастери у боји, воштане боје. Цртежи остају у Музеју афричке уметности и неће се враћати учесницима. Музеј афричке уметности задржава право репродуковања цртежа и мотива. Радове ће оцењивати комисија састављена од стручњака из области културе и уметности. 

КАТЕГОРИЈЕ И НАГРАДЕ Одабрани цртежи биће представљени 29. и 30. јуна на изложби радова у оквиру манифестације „Афро фестивал 2019“. Жири ће одабрати и прогласити најбоље радове учесника Конкурса из три старосне категорије, за које ће ауторима бити додељене награде: најбољи цртеж учесника Конкурса узраста од 6 од 10 година (предшколци и млађи основци), најбољи цртеж учесника Конкурса узраста од 11 до 14 година (старији основци), најбољи цртеж учесника Конкурса узраста од 14 до 18 година (средњошколци).

Нема коментара:

Постави коментар