уторак, 9. април 2019.

ОПЕРА „АИДА“ -ГОСТ ДИРИГЕНТ ИЗ ИТАЛИЈЕ АКОПO СИПАРИ ДИ ПЕСКАСЕРОЛИ

 
У среду, 10. априла на Великој сцени(19:00) биће изведена Вердијева опера „АИДА “  којом ће дириговати гост из Италије Јакопо Сипари ди Пескасероли, који је чест гост наше Опере.
 
Ди Пескасероли  главни  је диригент Фондације „Фестивал Пучинијано“, најважнијег европског лирског фестивала.
 
У насловној улози је сопран Јасмина Трумбеташ Петровић. Радамес је тенор Јанко Синадиновић. Аменерис је мецосопаран Драгана дел Монако, Михајло Шљивић тумачиће улогу Kраља. 
 
У ансамблу су и Александар Стаматовић (Амонасро), Иван Томашев (Рамфис), Татјана Митић (Свештеница) и Михаило Оташевић (Гласник).
 
У представи учествују Оркестар, Хор и Балет Народног позоришта у Београду.
Једна од најпознатијих светских опера, "Аида", премијерно је изведена 10. априла 2013. године на Великој сцени под управом немачког диригента Питера Леонарда и у режији госта из Бугарске Огњана Драганова.
 
Сценографију су креирали Дејан Миладиновић и Мираш Вуксановић, костиме Миланке Берберовић обновила је Kатарина Грчић, кореографију је урадио Kонстантин Kостјуков, избор видео материјала припремио је Дејан Миладиновић, а за видео продукцију био је задужен Петар Антоновић.
 
ЈАКОПО СИПАРИ ДИ ПЕСКАСЕРОЛИ
 
Рођен је 1985. године.
 
Сматрају га једним од најизражајнијих диригената његове генерације, а данас је уметнички директор Међународног летњег фестивала у Таљакоцу (Италија), главни диригент Фондације „Фестивал Пучинијано“, најважнијег европског лирског фестивала. Као гостујући диригент је наступао са Националним симфонијским оркестром Украјине, Симфонијским оркестром РТС-а, Филхармонијским оркестром Беневента, Симфонијским оркестром „Пучинијана“, Симфонијским оркестром „Оперски фестивал Помпеја“, Симфонијским оркестром „Оперски фестивал Белини“, Симфонијским оркестром „Оперски фестивал Таормина“, Симфонијским оркестром „Фестивал Еуромедитеранео“, затим са Хором Римске опере, Хором „Аркум“, Сицилијанским лирским хором, Лирским хором „Ђузепе Верди“ и Интернационалним оперским хором; чиме је остварио завидну музичку продукцију и захваљујући томе је постао добитник бројних награда.
 
Студирао је клавир, композицију и певање, а дипломирао је на Конзерваторијуму „А. Касела“ у Л'Аквили. Наставио је да се усавршава у Италији и иностранству код маестара: Мауро Карди, Алесандро Сбордони, Ацио Корги, Сандро Ранчители, Сезаре Скартон, Хосе Мариа Скиуто, Мирта Херера, Марија Моска, Аурелио Јаколена и Марија Кјара Павоне.
 
Његове наступе увек подржавају најважније институције Италије и Европе.

Нема коментара:

Постави коментар