уторак, 16. април 2019.

Prvi koncertni performans Zlatka Burića i T.I.G. grupe u Beogradu




U Ustanovi kulture ‘’ Stari grad’’ (Parobrod),  K.Mišina 6a, u subotu, 20. aprila od 20 časova održaće se  prvi koncertni  nastup u Beogradu  TELEPATSKE  INTERNACIONALNE GRUPE  T.I.G.  koju čini trio:   Zlatko Burić Kićo,  Henning Frimann i Jørgen Rasmussen

Multimedijalna grupa T.I.G.  postoji  od 1994. godine.  Tada je u Danskoj Zlatko Burić, kostimiran u  voće i povrće, okićen jabukama i krastavcima,  koristio brašno, griz i alevu papriku kao sredstvo umetničkog izraza. Jørgen  Rasmussen, pevao popularne punk pesme, a  Henning je stvarao zvučne skulpture od metalnih kolica iz supermarketa i sudopera.  Vremenom, T.I.G. nastupi  sve više podsećali  su na muzički teatar-kabare, nalik  rock koncertima. Mešajući elemente popularne kulture i tzv. visoke umetnosti, iz godine u godinu, T.I.G. danas  otvara oči i ulazi u srca publike, zbog onoga sa čim se   njihova pojava izjednačava : avangardni teatar, underground film, eksperimentalna muzika i dadaizam. 

T.I.G. je do sada nastupao u Skandinaviji i zemljama Beneluksa  zemljama regiona u Ljubljani,  u organizacaciji MSC iz Kopra ( Marko Brecelj)  i Zagrebu, u organizaciji Kluba ‘’Močvara”, Istri i Slavoniji.  




Gost T.I.G.-a  biće P.O. Jorgens,  sa kojim su  Zlatko Burić Kićo i Henning Frimann do sada muzički  sarađivali, u radu u pozorištu  i na projektima Damira Bartole D.B.Indoš.  Prijatelj Zlatka Burića, Dušan Kojić Koja iz rok grupe Disciplin A Kitschme ( Disciplina kičme)  ugovorio je ovo beogradsko gostovanje T.I.G. u UK Stari grad.

Zlatko Burić Kićo, pozorišni ,filmski glumac i performer,  jedan od osnivača Kugla Glumišta- kultne pozorišne, interdisciplinarne i multimedijalne družine bivše SFRJ, koja je delovala u periodu od 1975. do 1982. godine. Kugla glumište poznato je po novoj koncepciji promišljanja teatra, u kome je predstava akcija, a gledalac postaje akter predstave.  Od  1983. godine nastupa  na sceni muzičkih performansa Danske,  u saradnji sa Damirom Bartolom ( ex-Kugla) na različitim projektima. 

Burić je dobitnik  nagrade za debitantsku ulogu u filmu “Pusher” Nicolasa W. Refena, ali on snima filmove ne samo u  Danskoj, nego i u  Engleskoj i USA, u novije vreme  u Hrvatskoj.  Glumi u institucionalnim pozorištima Danske, od sredine 90-tih prošlog veka. Pet godina zaredom je na svetskoj turneji zahvaljujući predstavi “Tiger Lillies perform Hamlet”. 

Predstave “Knjiga mrtvih”, ‘’Kabare tamne zvezde” , ‘’Ljubavni slučaj Fahrije Pešić’’ režirao je u Zagrebu.

Нема коментара:

Постави коментар