понедељак, 15. април 2019.

Izložba “25 slika: Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima u ilustracijama Nebojše Petrovića”

Tim Ujedinjenih nacija za ljudska prava i Beogradski centar za ljudska prava pozivaju vas na izložbu koja kroz 25 radova poznatog ilustratora Nebojše Petrovića, građanima i građankama približava se sadržina ljudskih prava iz Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

Ova izložba predstavlja vizualizaciju Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima viđenu očima autora i inspirisane pop art i stripskom estetikom.
Nebojša Petrović je vizuelni umetnik koji se godinama uspešno bavi animacijom, ilustrovanjem, crtanjem, grafikom, oslikavanjem murala, grafičkim dizajnom i fotografijom.

Nebojša Petrović je rođen 1979. u Sarajevu. Diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na Odseku primenjena grafika, modul grafika i knjiga. Ovaj umetnik bavi se animacijom, ilustrovanjem, crtanjem, grafikom, oslikavanjem murala, grafičkim dizajnom, fotografijom; ali i pedagoškim radom. U periodu 2004 –2008 i 2013 – 2014. učestvuje u organizaciji Međunarodnog festivala animiranog filma BALKANIMA u Beogradu (u periodu 2006 –2008. kao glavni organizator festivala).  Kao saradnik Akademskog filmskog centra Doma kulture Studentski grad učestvovao je u organizaciji Festivala Alternative Film/video (2007, 2008.) i projekta „Videografija regiona”. Autor je animiranog filma „Clair de lune” u produkciji AFC-a, finansiranog od strane Sekretarijata za kulturu Grada Beograda. Radio kao glavni animator na filmovima »Ogledalo« i »U plavom ključu«, autorke Jelene Bešir. Sarađivao je sa Helsinškim odborom za ljudska prava, projekat »Serbia & Kosovo: Intercultural Icebreakers – gde je bio mentor umetničke kolinije. Nebojša je saradnik na brojinim projektima Beogradskog centra za ljudska prava, među kojima je i najnoviji projekat– animirani film »ALMA«, nastao na osnovu rezultata projekta Uključivanje mladih ljudi u proces promene rodnih uloga u Sandžaku. Ujedno je i producent Međunarodnog festivala animacije ANIMANIMA u Čačku. Trenutno radi kao nastavnik likovne kulture u OŠ »Mihajlo Pupin« u Zemunu.

Нема коментара:

Постави коментар