среда, 24. април 2019.

Lutkarska predstava "BAJKA O ČAROBNOM KAMENU"


U sredu 24. aprila u 20 sati u Malom pozorištu „Duško Radović“, će biti izvedena poslednja premijera u sezoni, lutkarska predstava za decu „Bajka o čarobnom kamenu“. Davora Dragojevića, koji je na ovom projektu pisac i reditelj, inspirisala je bugarska narodna bajka, koja pored drugih pouka obrađuje teme poput prijateljstva, hrabrosti, zahvalnosti, praštanja ali i alavosti i izdaji. 



Total dizajn predstave (lutke, kostim, scena) osmislila je Zorana Milošaković Tasić, muziku je komponovao Ljubomir Stefanović, koreograf je Vesna Dubak Lukić, dok je za scenske efekte bio zadužen Tomislav Magi. U predstavi igraju Nenad Radović (Deda Pavle), Ivana Adžić (Pače Žućko), Sandra Rodić Janković (Mače Mica), Bogdan Bogdanović (Komšija Ivan) i Katarina Dimitrijević (Kraljica Guštera), a predstava je namenjena deci starijoj od tri godine.


Lutkarska predstava „Bajka o čarobnom kamenu“,  je peta i poslednja premijera u Malom pozorištu „Duško Radović“ u sezoni 2018/2019, kojoj su prethodile „Karlson s krova“, „Veliki odmor“, „Priča o Svetom Savi“ i „Čudotvorno kresivo“. 


U maju i junu mesecu pozorište če učestvovati na 20. Međunаrodnom festivаlu profesionаlnih lutkаrskih pozorištа zа djecu Lut festIstočno Sаrаjevo („Bajka o čarobnom kamenu“), 21. Internacionalnom lutkarskom festivalu „Zlatna iskra“ u Kragujevcu („Cirkus Mario & Neta“) i 32. Internacionalnom pozorišnom festivalu „Valise“ u Poljskoj („Karslon s krova)“, dok nas u mesecu oktobru očekuje obilje sadržaja kojima će Malo pozorište „Duško Radović“ obeležiti ju; bilej 70 godina postojanja.




Davor  Dragojević

„BAJKA O ČAROBNOM KAMENU“
                          
Režija: Davor Dragojević
Total dizajn (lutke, scena, kostim): Zorana  Milošaković Tasić
Kompozitor: Ljubomir Stefanović
Koreografija: Vesna Dubak Lukić
Scenski efekti: Tomislav Magi



Deda Pavle.........................................NENAD  RADOVIĆ
Pače Žućko.........................................IVANA  ADžIĆ
Mače Mica...........................................SANDRA  RODIĆ  JANKOVIĆ
Komšija Ivan.....................................BOGDAN  BOGDANOVIĆ
Kraljica Guštera..............................KATARINA  DIMITRIJEVIĆ
Glas.........................................................ZORAN MILjKOVIĆ




Davor Dragojević glumac i reditelj je rođen 1966. godine u Titogradu (Podgorica), Crna Gora. Diplomirao je lutkarsku režiju na Nacionalnoj akademiji za teatarsku i filmsku umjetnost „Krsto Serafov“ u Sofiji,  Bugarska; Inženjer je pomorske elektrotehnike - Fakultet za pomorstvo u Kotoru. Glumac Gradskog pozorišta iz Podgorice. Stalni član ansambla  pozorišta od 1993. godine. Direktor i osnivač Međunarodnog festivala  lutkarstva - Podgorica, Crna Gora. Bio član žirija na međunarodnim filmskim i pozorišnim festivalima. Piše pjesme i komponuje muziku za djecu – više puta učestvovao kao tekstopisac i kompozitor na  dječijim muzičkim festivalima. Ostvario mnogobrojne uloge u pozorištima, filmu i igranim serijama. Osim u Crnoj Gori, režirao je predstave  i u Nacionalnom lutkarskom pozorištu u Tirani, Albanija.



Zorana Milošaković Tasićn je rođena u prošlom veku, pokupila sve pozitivne vrednosti iz tog perioda, radna, vredna, vesela, rasterećena... i sa takvim naoružanjem deluje na lutkarskoj sceni već 30 godina. Radi u Pozorištu lutaka „Pinokio“, dobitnik mnogih nagrada za glumu i animaciju, trenutno igra u 20 predstava koje su na repertoaru, snimila dve serije „Na slovo na slovo“ (rimejk) i „Kukuriku šou“. Od Tajvana, preko Evrope do Kanade, na raznim festivalima i gostovanjima igrala predstave i držala radionice za izradu lutaka od reciklaže. Na Kubi je nagrađena na godišnjem nivou za najbolji performans 2007. godine. Pored glume, bavi se izradom lutaka, maskota, scenografije, kao i upotrebnih maski za scensko izražavanje. Igra, peva sve u 16. UNESKO je finansirao projekat za koji je angažovana za obnovu sakralnog prikaza običaja Vertep i papirnog teatra u Krčedinu. Član upravnog odbora UNIME za Srbiju. Živa i zdrava i ima nameru tako da ostane.


Нема коментара:

Постави коментар