петак, 27. октобар 2017.

Barbi Marković na Sajmu knjiga




Barbi Marković, Beograđanska koja živi u Beču i piše na nemačkom jeziku, boraviće naredna tri dana na Sajmu knjiga u Beogradu, gde će promovisati svoj novi roman Superherojke koja je sajamsku premijeru doživeo u izdanju Arhipelaga u prevodu Marie Glišić.

Rođena u Beogradu 1980. godine, Barbi Marković je studirala germanistiku u Beogradu i u Beču. Radi u Udruženju javnih biblioteka Austrije (BVÖ).

Njen prethodni roman Izlaženje, objavljen 2006. godine, nastao je tako što je autorka prevela na srpski jezik novelu Tomasa Bernharda Hodanje inkorporirajući svoje likove i radnju u Bernhardove rečenice. Ova nesvakidašnja knjiga-eksperiment ušla je u širi krug za NIN-ovu nagradu 2006. Izlaženje je prevedeno na nemački jezik i objavljeno u izdanju Suhrkamp-a

Roman Superherojke objavljen je na nemačkom jeziku 2016. godine. Tri junakinje u romanu Superherojke žive u Beču, druže se neprekidno i pokušavaju da zajedničkim snagama osmisle svoje živote. One su duboko uronjene u zahuktali moderni urbani život, ali vrlo samosvesno istražuju dinamiku i karakter gradova koje doživljavaju kao velike pozornica svojih života, iskustava i izazova. Otuda ove junakinje imaju živo čulo za savremene događaje, nezavisno da li je reč o politici i društvu, modi i marketingu, ali i za svoje ranije lične istorije pre nego što su došle u Beč. Susreti u bečkim kafeima i kafanama predstavljaju okosnicu njihovog društvenog života, ali i pokretač mnogobrojnih priča u kojima se pojavljuju lica evropskih gradova: od Beča od Beograda, od Sarajeva do Berlina. Širom otvorenih očiju svaka od superjunakinja iz ovog romana čita slojeve grada u kome se zatekla ili jedno vreme živela, prati i razumeva grafite, ulične natpise i političke i marketinške kampanje otkrivajući iza toga pravu prirodu grada i suštinu izazova s kojima se on suočava. Superherojke su retka, inteligentna, oštra, uzbudljiva knjiga.

"Superherojke su roman o gradovima, siromaštvu i migraciji. Priča je nastala iz 200 strana sirovog materijala koji sam prepisivala sa trgova Sarajeva, Beograda, Berlina, Beča (i drugih gradova koji nisu ušli u knjigu). Nedeljama i mesecima sam stajala na trgovima i prepisivala u svesku rukom sva pravila, sve zabrane, grafite, cene proizvoda itd. Tako sam dobila grad kao tekst koji možeš da prevedeš, montiraš, uporediš sa drugim gradom-tekstom. Tek iz tog materijala (i iz meni poznatih iskustava) nastala je priča o tri nezadovoljne žene sa posebnim moćima koje očajnički streme srednjem sloju društva", kaže Barbi Marković povodom srpskog izdanje svoje knjige u Arhipelagu.

Barbi Marković će danas na štandu Arhipelaga od 15 do 17 časova potpisivati primerke romana Superherojke i razgovarati sa čitaocima.

U subotu 28. oktobra Barbi Marković na štandu počasnog gosta Sajma knjiga od 15 do 15:30 časova razgovara o romanu Superherojke sa prevoditeljskom Marijom Glišić, dok u nedelju 29. oktobra takođe na štandu počasnog gosta od 16 do 17 časova u okviru programa Kafe Evropa, čiji je moderator Mića Vujičić, razgovora sa Melindom Nađ Abonji.

Нема коментара:

Постави коментар