среда, 25. октобар 2017.

Predstavljanje knjige POHVALA OPORTUNIZMU u Galeriji ARTGET


Marek Toman POHVALA OPORTUNIZMU
prevela s češkog Tihana Hamović
Izdavač: Clio

Sa pozicije nadmenog aristokrate, koji prezire plebs, i nemilosrdnog oportuniste kome je imponovalo kada je dospeo u čvrste nacističke ruke, Tomanov junak – barokni dvorac – ironično, elegantno i duhovito beleži ključne događaje češke istorije od XVII do XX veka. Centralna tema je misteriozna smrt Jana Masarika, „ministra tužnih očiju“, koji je skončao padom sa prozora Černjinskog dvorca u burnim danima nakon komunističkog prevrata 1948. godine. Da i dvorci imaju osećanja, saznaćemo kroz naklonost glavnog junaka prema obližnjem zdanju pobožne, milosrdne i ljupke Lorete. Na njeno insistiranje usredsrediće se na istragu o Masarikovoj smrti, dovesti je do samog kraja, koji će ostati otvoren, kao i pitanje zla u ovome svetu.

Govore: Marek Toman, Vida Ognjenović, Dragan Velikić i Zoran Hamović
Moderira:Tamara Krstić


MAREK TOMAN (1967), češki pisac, pesnik i prevodilac, studirao je filozofiju na Karlovom univerzitetu u Pragu, a zatim radio kao umetnički direktor na češkom radiju. Od 1997. zaposlen je u Ministarstvu spoljnih poslova, a između 2000. i 2010. bio je diplomata u Estoniji i Mađarskoj.

Uobičajna tema njegovih zbirki pesama i romana je odnos između generacija. Strastveno je posvećen jevrejskoj kulturi – kulturi svog oca bez koga je rano ostao.

Objavio je nekoliko knjiga pesama, prevoda i proze – između osalog, dečiju knjigu Můj Golem (Moj Golem, 2010), roman Frajer (Frajer, 2011) i pod pseudonimom Pavel Torč romane Zvláštní význam palačinek (Specijalno značenje palačinki, 2005), Já, ideální partner (Ja, idealan partner, 2008).

Нема коментара:

Постави коментар