среда, 18. октобар 2017.

Dani rumunskog filma u Kinoteci






Dani rumunskog  filma (19-21. oktobar 2017)


Dvorana  Jugoslovenske  kinoteke Uzun Mirkova 1, Beograd



JUGOSLOVENSKA KINOTEKA





UDRUŽENJE FILMSKIH UMETNIKA SRBIJE


 UDRUŽENJE FILMSKIH AUTORA I REALIZATORA RUMUNIJE

Program Dani rumunskog filma svečano je otvoren 19. oktobra u Jugoslovenskoj kinoteci, gde će do 22. oktobra biti prikazano sedam ostvarenja novije produkcije rumunske kinematografije.

Upravnik Muzeja kinoteka Marjan Vujović, pozdravljajući zvanice u Svečanoj sali, rekao je da je program organizovan u saradnji sa Udruženjem filmskih umetnika Srbije i Udruženjem filmskih autora i realizatora Rumunije:.

“Čast nam je da beogradskoj publici predstavimo ovu zaista zanimljivu selekciju. Uključili smo i neke filmove čiji autori imaju veze i sa Srbijom i sa Rumunijom.”

Inače, podsetio je Vujović, Jugoslovenska kinoteka ima kontinuitet u prezentaciji rumunske kinematografije na svom tradicionalnom Festivalu nitratnog filma, u saradnji sa Kinotekom Rumunije.

Predsednik Udruženja filmskih umetnika Srbije, reditelj Milan Knežević izrazio je zadovoljstvo što će u “reprezentativnom zdanju Kinoteke biti prikazana dela naših prijatelja iz zemlje koja nam je tako blizu, a koju ipak tako malo poznajemo”. On je podsetio da je rumunska kinematografija poslednjih godina osvojila niz glavnih nagrada na velikim svetskim festivalima.

Knežević je rekao da je imao prilike da radi u Rumuniji i da upozna tamošnje sineaste, te se tako spontano rodila ideja o spajanju kulturnih poslenika dveju zemalja:

“Ovo su prvi koraci, mi ćemo otići sa našim filmovima u Bukurešt, a rumunske kolege će ponovo doći kod nas.”

Predsednik Udruženja filmskih autora i realizatora Rumunije, reditelj Jon Karmazan istakao je da mu je izuzetno drago zbog dolaska u Beograd:

“Posle dugih razgovora uspeli smo da organizujemo ovaj program i siguran sam da ćemo isto tako uspeti da napravimo srpski festival u Bukureštu.”

Karmazan je predstavio selekciju u kojoj su dve generacije autora, nagrađivani filmovi, ekranizacije književnih dela.

“Uveren sam da i u Srbiji, kao i u Rumuniji postoji veliki broj filmova koji nisu dobili nagrade, ali su svakako zanimljivi i dobri. Potrudićeno se da ih predstavimo vašim, odnosno našim gledaocima”, poručio je Jon Karmazan.

On je dodao da se zajedno sa Vujovićem i Kneževićem trudio da “naprave jednu uravnoteženu selekciju koja će prikazati ono što je danas značajno u rumunskoj kinematografiji”.

POLOŽAJ DETETA

Film je dobitnik Zlatnog medveda i nagrade FIPRESCI na Berlinskom međunarodnom filmskom festivalu 2013. godine.




Sa puno emocija i sa dozom humora, film govori o odnosu dominatne majke i odraslog sina. Reč je o traumi dece koja se gube kroz preispoljenu roditeljsku ljubav. 

Istovremeno, daje se slika savremenog rumunskog društva bogatih i uticajnih ljudi, o njihovim lobijima i korupciji od osnovnih institucija do najviših slojeva društva.

Kornelija ima 60 godina i veoma je nesrećna što njen 34-godišnji sin Barbu hoće da postane nezavistan. On živi odvojeno od majke, ima svoj auto i devojku koja ne odgovara željama majke i koja je zbog toga izbegava koliko može. 

Kada Kornelija sazna da je Barbu uključen u jednu tragičnu nesreću, njeni materinski instinkti preuzimaju glavnu ulogu. Ona počinje da koristi sve što joj je na raspolaganju, sve prijatelje na visokim položajima u državi i novac - samo da spase sina iz zatvora. Zauzvrat, očekuje da on ponovo postane ono staro i zavisno dete. Granica između majčine ljubavi i njene spremnosti na svaki pa čak i na sumnjiv korak  postaje veoma tanka. 

Režija: Călin Peter Netzer
Scenario: Răzvan Rădulescu, Călin Peter Netzer
Slika: Andrei Butică
Produkcija: Călin Peter Netzer, Ada Solomon
Glume: Luminița Gheorghiu, Bogdan Dumitrache, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia, Natașa Raab, Adrian Titieni, Vlad Ivanov, Mimi Brănescu
Godina: 2013.
Žanr: Drama
Trajanje: 112 minuta
Nagrade: 2013 ZlatniMedved, Berlin
                2013 Telia Film Award, Stockholm International Film Festival
UFUS - Udruženje filmskih umetnika Srbije


SVAKI DAN BOG NAS LJUBI U USTA




Neko ko ubija životinje je mesar, a neko ko ubija ljude je ubica. Dumitru (Dan Condurache) je i jedno i drugo. Kada je oslobođen iz zatvora, vraća se u staru praksu čak i u vozu koji ga void kući: kartaška igra sa nekim Ciganima degenerira i ponovo ga gura u ubistvo. 

Na početku izgleda da će se izvući nekažnjen. Kod kuće njegova mlada žena (Ana Ciontea) čeka, ali Dumitru saznaje da ju je njegov brat (Dan Astilean) ostavio trudnu. Gajeći misli o osveti počiniće zločin koji neće biti poslednji. Njegov život postaje nepodnošljiv. Ali kada želi da umre, otkrije da ne može: Bog ima druge planove s njim. On ga je osudio na život.

Režija: SinișaDragin
Scenario: Sinisa Dragin, Ioan Carmazan
Glume:Ana Ciontea, Dan Condurache, Horațiu Mălăele
Zanr: Drama
Trajanje: 93 minuta
Godina: 2001

NAGRADE

2000-2001 - UCIN – Nagrade za režiju, scenografiju, montažu i ton
2001 - Cairo - Nagrada "Piramida de argint"
2002 - Rotterdam - "Tiger Award"
2002 - Torino – Nagrada za režiju
2002 - Belgrad – Nagrada za najbolji autorski film I Specijalna nagrada žirija za sliku
2002 - Bratislava – Nagrada za mušku ulogu (Dan Condurache)


JEDAN SEKUND ŽIVOTA




Jedan sekund života je film o Rumuniji koji se pojavljuje u vestima i drugim filmovima. 

Poruka je ista: bezbrižni lekari, nekompetentni policajci i šarlatanii mogu sahraniti educirane i meditativne mlade ljude ove nacije. Ako niste gledali rumunske filmove poslednjih godina, to je odlična prilika da sve to vratite za dva sata.

Režija: Ioan Karmazan
Scenario:
Glume :Antoaneta Cojocaru, Costel Cascaval, Andrei Pandele, Cristian Iacob, Maia Morgenstern
Žanr: Drama
Trajanje: 128 minuta
Godina: 2009


VAGA (THE OAK)




Nakon što je njen otac, bivši tajni policajac umro, Nela (Maia Morgenstern) se priprema za prelazak na nastavničku poziciju izvan Bukurešta, gde se nada da će saznati o mračnoj prošlosti njenog oca. 

Putujući u novi grad, njeno već teško putovanje se zaustavlja kada je voz zaustavljen zbog srušeno gmosta, a kada nastavi dalje, ona je silovana i policija je odbacuje kada prijavljuje zločin. Na kraju Nela upoznaje Mitiku (RazvanVasilescu), doktora koji je prati u svoju potragu.

Režija: Lucian Pintilie
Scenario: Lucian Pintilie, Ion Baiesu
Glume: Maia Morgenstern, RăzvanVasilescu, Victor Rebengiuc
Žanr: Drama
Trajanje: 105minuta
Godina: 1992

Nagrade: 1993 European Film Award for Best Actress Maia Morgenstern


KAKO SAM PROVEO KRAJ SVETA






Film je o 17-godišnjoj Evii sedmogodišnjem Liluu, sestri i bratu koji su živeli u Bukureštu tokom poslednjih godina komunističkog režima Nikolaja Čaušeskua. Nakon što je Eva proterana iz svoje srednje škole zbog svog nekooperativnog stava, ona je upućena u tehničku školu u kojoj upoznaje Andreja, sa kojim planira da pobegne iz komunističke Rumunije, plivajući preko Dunava u Jugoslaviju i preseliti se u Italiju. 

Lilu i njegovi prijatelji, u međuvremenu, volontiraju za dečji hor koji je trebalo da peva za Čaušeskua, nadajući se da će im to dati šansu da ubiju diktatora.

Režija: Catalin Mitulescu
Scenario: Catalin Mitulescu, Andreea Valean
Glume: Dorothea Petre, Timotei Duma
Trajanje: 110minuta
Godina: 2006

Nagrade:
Dorotheea Petre – Nagrada za žensku ulogu (Female actor award)
Dorotheea Petre - Un Certain Regard Award for Best Actress, 2006 Cannes Film Festival


POLICAJAC PRIDEV




Cristi je policajac koji odbija da uhapsi mladića koji nudi hašiš dvojici njegovih kolega. "Ponudu" kažnjava zakon. Cristi veruje da će se zakon promeniti, ne želi da život mladog čoveka zakoji smatra da je neodgovoran, bude teret njegovoj savesti. 

Za njegovog starešinu reč savest ima drugo značenje ...

Režija: Corneliu Porumboiu
Scenario: Corneliu Porumboiu
Glume: Dragos Bucur Constantin Dita, Vlad Ivanov, Cosmin Selesi
Žanr: Drama
Trajanje: 115 minuta
Godina: 2009

FILANTROPICA




Ovidiu Gorea (MirceaDiaconu) je samo loš učitelj kada se upoznao sa zadivljujućom, ali materijalističkom mladom lepotom, Diana (VioricaVoda). Da bi izdržao sa požudom njegove ljubavnice za luksuzom, Ovidiu traži način da zarađuje brzo pare i tako pada u mrežu lošeg čoveka. 

Uz pomoć koleginice, Miruna (Mara Nicolescu), Ovidiu uskoro postiže novac i besplatne obroke širom Bukurešta, u Rumuniji. Međutim, stvari se komplikuju kada Miru napada zbog svog partnera u kriminal.

Režija: Nar Caramfil
Scenario: Nae Caranfil
Glume: Gheorghe Dinica, Mimi Braescu, MirceaDiaconu
Žanr: Komedija
Trajanje: 110minuta
Godina: 2002



Нема коментара:

Постави коментар