уторак, 31. октобар 2017.

Isti ili „isti“ – dokumentarni film Dejana Petrovića




Dokumentarni film Dejana Petrovića “Isti”, koji će imatu svetsku premijeru u takmičarskom programu najznačajnijeg i najvećeg festivala dokumentarnog filma na svetu u Amsterdamu (IDFA 2017), na jedinstven način prikazuje svakodnevicu osuđenika i stražara u nekoliko najvećih zatvora u Srbiji, a o specifičnom načinu snimanja autor kaže

“Tokom osmomesečnog perioda istraživanja sa kolegama, pokušali smo da otkrijemo različite aspekte boravka u zatvoru. Zatvorski sistem u kome su osuđenici odvojeni od porodice, prihvataju nove vrednosti, prihvataju zvanične hijerarhije postavljene od strane uprave, ali i one unutar zatvoreničke zajednice, je poseban. Snimajući dokumentarac u zatvoru, s jedne strane morate poštovati stroga pravila i kontrolu, a sa druge strane dokumentarni film zahteva spontanost, beleženje „delića“ stvarnosti, bez nameštanja. Pomiriti te dve strane je bio i najveći izazov za mene. Uz podršku Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde, upravnika i stražara, kao i samih osuđenika, ali i zahvaljujući profesionalizmu članova ekipe filma, uspeli smo da snimimo film „Isti“. Opservacijski, zabeležili smo svakodnevicu osuđenika i stražara, koju smo kasnije, u montaži uobličili u dokumentarac, sa jasnom idejom, definisanom kroz proces istraživanja”, objašnjava Dejan Petrović, koji kaže da ga relativnost slobode čoveka, kao univerzalna tema, već nekoliko godina zaokuplja. 


Ovim filmom, naglašava autor, postavlja se pitanje koliko je zapravo svako od nas slobodan u svakodnevnom životu, u svom uobičajenom okruženju, u školi, na poslu, u različitim ulogama koje nam život nameće. Koliko surovost savremenog trenutka nipodaštava vrednost čoveka, kao pojedinca. Koliko smo jedan mali, zamenjivi šraf sistema koji nas svodi na broj, dehumanizira i čini nemoćnim.

“A sve to počinje u najranijem detinjstvu kada nas odrasli, sistemom nagrade i kazne, pripitomljavaju i uče kakvo ponašanje je prihvatljivo. Udovoljavamo očekivanjima roditelja, učiteljice, šefa na poslu, postajemo kao i većina drugih. Odustajemo od sebe. Onda počinjemo „dresirati“ i sami sebe, a kasnije, kao roditelji, i svoju decu”, kaže Petrović, dodajući da je odluka da ovu temu predstave, prikazujući svakodnevicu osuđenika i stražara u nekoliko najvećih srpskih zatvora, bila izazov za sve u ekipi koja je radila film.


Film “Isti” je film metafore, u kome autor isključivo slikom, zvučnim efektima i tišinom, bez dijaloga i uz minimalnu upotrebu muzike, uspostavlja paralele između zatvorskog i šireg društvenog sistema, istražujući relativnost ljudske slobode.

“Pored brojnih sistema kojih smo deo, a koji pokušavaju da nas kontrolišu, ukalupljuju i sputavaju, često i sami podižemo zidove oko sebe, potiskujući svoje potrebe i osećanja, odričući se potencijala koje u sebi nosimo, postajemo žrtve sopstvenih strahova, ostajući u lagodnoj zoni komfora. I tada mislimo da smo slobodni. ‘Isti’ pokušava da ukaže na mogućnost pronalaska izlaza, pre svega u energiji koju svako od nas poseduje u sebi”, ističe Dejan Petrović.


Izuzetna fotografija i unikatna poetika kratkometražnog dokumentarnog filma Isti“ (16 min) daje pogled na život u zatvoru koji još uvek nije viđen u domaćem dokumentarnom filmu. To je prepoznato i od strane Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu (International Documentary Film Festival Amsterdam – IDFA), koji je film “Isti” uvrstio u takmičarski program predstojećeg, jubilarnog 30. izdanja (15-26. novembar), u kategoriji kratkometražnog dokumentarnog filma. 


Vest koja je stigla pre nekoliko dana glasi da će pobednik u ovoj kategoriji na festivalu u Amsterdamu ući automatski u kvalifikacije za nominaciju za Oskara! Ova nominacija važi samo za kategoriju kratkometražnog dokumentarnog filma.

Film „Isti“ biće u konkurenciji od 15 filmova iz različitih delova sveta, a koliko je ovo veliki uspeh govori činjenica da su autori iz Srbije poslednji put učestvovali u takmičarskom programu festivala u Amsterdamu pre šest godina (Goran Radovanović – „Uz Fidela do kraja“ i Srđan Keča – „Pismo ocu), a za 30 godina, koliko postoji IDFA, u takmičarskim programima ovog prestižnog festivala prikazano je samo 9 dokumentaraca domaćih autora.

Filmski centar Srbije, koji je podržao snimanje filma, zajedno sa Udruženjem dokumentarista Srbije „DokSrbija“ je poslednjih nekoliko godina puno uradio na boljem pozicioniranju dokumentarnog filma u Srbiji, a takođe i na promociji našeg dokumentarnog filma u svetu. O tome govori i činjenica da će u Amsterdamu, pored filma „Isti“ biti prikazani i film Mile Turajlić „Druga strana svega“, u kategoriji dugometražnog dokumentarnog filma, kao i „Slatko od Ništa“, Borisa Mitića, u vantakmičarskom programu „Masters“.

„Naći se u takmičarskom programu ovog festivala je nagrada, kako za mene i ekipu filma, tako i za domaći dokumentarni film. Nakon šest godina, po prvi put imamo dva filma iz Srbije u tamičarskom programu ovog festivala, za koji kažu da je za dokumentariste bitan, kao i Kanski festival za autore igranog filma“, kostatuje Dejan Petrović.

U ekipi filma su pored Dejana Petrovića Dragan Vildović (direktor fotografije), Aleksandar Popović (montažer), Nikola Cvijanović (snimatelj i dizajner zvuka), Vojin Ristivojević (kompozitor). Iza filma stoji producentska kuća Nezavisni filmski centar Filmart, a koproducent je Cinnamon Films.

Нема коментара:

Постави коментар