понедељак, 23. октобар 2017.

„Senka - Eurudika govori" Elfride Jelinek u Teatru i operi Madleniaum




Prva dramska premijera u Teatru i operi Madleniaum u jubilarnoj 20. sezoni biće komad austrijske nobelovke Elfride Jelinek "Senka - Eurudika govori". Najavljena je za 25. oktobar, a prva repriza za 28. oktobar. Posle NORA! Šta se dogodilo nakon što je Nora napustila muža ili Stubovi društava  u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, ovo će biti prvo izvođenje i prevod na Balkanu ovog dela  ovenčanog Nestorovom nagradom za najbolju dramu u 2016. na nemačkom govornom području.   


U prevodu Jelene Kostić Tomović i dramaturgi Slavenke Milovanović, dramu režira Ivana Vujić. Glavne uloge tumače Danica Maksimović kao Euridika Senka, Danica Ristovski je Eurudika Telo, Orfej Kosta Bunuševac je kreirao i scenografiju, dok se u horu Euridika pojavlju studentkinje Fakulteta dramski umetnosti. 



Predstava je ostvarena u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom u Beogradu.

Drama Elfride Jelinek zasnovana je na antičkom mitu o najčuvenijem mitskom pevaču Orfeju i njegovoj supruzi nimfi Euridici, ali je prvi put ispričana iz ugla glavne junakinje, koja progovora o svojom viđenju priče. U režiji Ivane Vujić Euridika je naš savremenik i govori o poziciji žene danas koja je uvezena u odnose ljubavi, nesigurnosti i kupoprodaje.

Нема коментара:

Постави коментар