понедељак, 30. октобар 2017.

Zatvoren 62. Sajam knjiga u Beogradu

Ambasador Maroka Muhamed Amin Belhaž i Aleksandar Jung, zamenik ambasadora Nemačke Foto Z. Jovanović

Za nama je još jedan Beogradski sajam knjiga. Izlagači tvrde da je poseta ove godine vidljivo slabija nego ranije, ali su veliki popusti, ipak, privukliljubitelje pisane reči. Kada sumiramo učestvovala su 922 domaća izlagača i 116 stranih, održano je 525 programa i otvoreno deset izložbi. Tako da je svako ko je hteo, a videlo se da su mnogi hteli, imao priliku da se opskrbi i pripemi "pisanu zimnicu" za hladne dane koji su upravo počeli. 

O tome svedoči i dr Zoran Avramović, iz odbora Sajma knjiga,  kada kaže: 

"Kvalitativni i kvantitativni podaci govore o značaju i vrednosti Sajma knjiga. Ova manifestacija potvrđuje da je naša kultura utemeljena na knjizi. Knjiga je zlato srpske kulture."

Pored izlagača iz Srbije, na najvećoj regionalnoj smotri pisane reči učestvovali su izlagači iz Angole, Belorusije, Bosne i Hercegovine, Indije, Irana, Japana, Kanade, Kine, Makedonije, Rumunije, Turske, Ukrajine, Hrvatske, Crne Gore, Češke i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Počasni gost bile su zemlje nemačkog govornog područja, Nemačka, Austrija, Švajcarska i Lihtenštajn, koje su predstavile svoju književnost. Kao i prethodnih godina, proglašeni su izdavač godine, izdavački poduhvati godine, najbolja dečja knjiga, najbolji izdavači iz dijaspore...

Akademska knjiga dobila je nagradu najbolji izdavač po izboru novinara, dok je Laguna dobila priznanje za najprofesionalni odnos prema medijima.
 
"Program "Četiri zemlje - jedan jezik" postigao je veliki uspeh", naglasio je Aleksandar Jung zamenik ambasadora Nemačke u Srbiji, : "Zato smo veoma zahvalni organizatorima, izdavačima, ali i publici. Beograd je našim zemljama omogućio da predstave svoju književnost."


Zamenik ambasadora Nemačke svečano je predao Otvorenu knjigu Muhamedu Aminu Belhažu, ambasadoru Kraljevine Maroko u Srbiji, koja će biti počasni gost sledeće godine.

"Maroko će biti prva arapska država koja ima čast da učestvuje na Sajmu knjiga u Beogradu", konstatovao je Belhaž: "To će omogućiti srpskim i stranim posetiocima da otkriju bogatstvo muslimanske kulture u svim njenim dimenzijama. Istovremeno, biće to i izvanredna prilika da se upoznaju sa marokanskim vrednostima, sa Marokom kao zemljom dijaloga, tolerancije, stvaralaštva i prožimanja kultura, budući da Maroko povezuje Evropu sa Afrikom, Istok sa Zapadom."

Нема коментара:

Постави коментар