понедељак, 30. октобар 2017.

Arhipelag na 62. Beogradskom sajmu knjiga Mesto na kome su vidljivi pisci, knjige i čitaoci




Arhipelag je na 62. Beogradskom sajmu knjiga obeležio deset godina od svog osnivanja 2007. godine. Koktel povodom deset godina i otvaranje štnada Arhipelaga prvog dana Sajma bili su jedan od najposećenijih događaja na ovogodišnjem Sajmu knjiga. 

Arhipelag je predstavio 55 novih knjiga i obnovljenih izdanja koji su objavljeni između dva Sajma knjiga, među kojima se nalazi i 18 knjiga koje su premijerno predstavljene na Sajmu knjiga. 

Za Sajam je objavljeno i novo štampano izdanje Arhipelag magazina čije su prezentacije izazvale veliko interesovanje posetilaca.

Arhipelag je predstavio i novu ediciju Mali Arhipelag koja je posećena knjigama za decu i mlade. Ova edicija, na čijem se početku nalaze romani Dejvida Homela i Mari-Luiz Gej Putujući cirkus i Jelena Rosić Babicino unuče, privukla je veliku pažnju posetilaca svih generacija na Sajmu knjiga.

Gosti Arhipelaga na 62. Beogradskom sajmu knjiga bili su poznati kanadski pisac Dejvid Homel, Barbi Marković iz Austrije, izraelski pesnik Amir Or, hrvatski pesnik i esejista Branko Čegec, makedonski pesnik Risto Lazarov, kao i japanski pisac Takeaki Hori i ruska slavistkinja Julija Sozina. U okviru programa Sajma knjiga predstavljeni su edicija 100 slovenskih romana i njeno međunarodno izdanje na engleskom jeziku SLAWA. Posebne promocije na Sajmu knjiga imali su i edicija Mali Arhipelag, roman Putujući cirkus Dejvida Homela i Mari-Luiz Gej, knjiga pesama Amira Ora Reci i ja ću biti, kao i roman Maksa Blehera Zbivanja u neposrednoj nestvarnosti


Gosti Arhipelaga na Sajmu knjiga bili su i preko četrdeset vodećih savremenih srpskih pisaca, filozofa, istoričara, političkih teoretičara, sociologa, psihologa, ekonomista, prevodilaca, slikara, ilustratora, umetničkih fotografa i dizajnera.. Oni su učestvovali u obimnom i ambicioznom programu Autorski dani na štandu Arhipelaga. Među učesnicima programa Autorski dani na štandu Arhipelaga nalaze se i Vida Ognjenović, Jelena Lengold, Aleksandar Baljak, Mihajlo Pantić, Nikola Moravčević, Goran Nikolić, Mileta Prodanović, Ana Ristović, Milija Belić, Ratko Dangubić, Dragoljub Mićunović, Živorad Nedeljković, Laslo Blašković, Neven Cvetićanin, Duško Lopandić, Nemanja Rotar, Miloš Brun, Stevan Tontić, Mladen Vuruna, Veselin Marković, Uglješa Šajtinac, Srđan V. Tešin, Vesna Roganović, Jovana Nožinić i Darko Tuševljaković. Tako je u toku sajamskih dana Arhipelag organizovao čitav jedan bogat i raznovrstan književni festival u kome su poznati domaći i strani pisci imali susrete i razgovore sa čitaocima. Štand Arhipelaga na Sajmu knjiga bio je jedan od retkih prostora na kome su u isto vreme bili vidljivi čitaoci, pisci i knjige.



Klub čitalaca Arhipelag, koji je u proteklih godinu dana između dva Sajma knjiga uvećan za nekoliko hiljada novih članova, privukao je veliko interesovanje novih članova, kao i programska akcije Biblioteka za škole koja je obuhvatila veliki broj osnovnih i srednjih škola i gimnazija u Srbiji.

Štand Arhipelaga je sve vreme bio jedan od najposećenijih štandova na Sajmu knjiga. Zamišljen kao mesto na kome će biti vidljivi pisci, knjige i čitaoci, štand Arhipelaga je privukao veliku pažnju publike predstavljenim knjigama i programima, kao i inovativnim modelima sajamske prezentacije.



Štand Arhipelaga je posetio i veliki broj ličnosti iz kulturnog, javnog, političkog, privrednog i diplomatskog života Srbije i regiona. Štand Arhipelaga posetio je i niz literarnih agencija iz inostranstva, kao i predstavnici nekoliko stranih izdavača.

Najtraženije knjige Arhipelaga na 62. Beogradskom sajmu knjiga bili su romani Vide Ognjenović Maksimum, Ljudmile Ulicke Jakovljeve lestve, Davida Grosmana Konj ulazi u bar i Salaminski vojnici Havijera Serkasa, kao i knjige priča Jelene Lengold Raščarani svet i Mihajla Pantića Kada me ugleda ono što tražim. Ogromno interesovanje čitalaca privukao je avanturistički roman za decu Putujući cirkus Dejvida Homela i Mari-Luiz Gej. Knjige Danila Kiša su ostale među najčitanijim knjigama na srpskom jeziku pronalazeći i na ovom Sajmu mnogo novih čitalaca u novim generacijama ili privlačeći još jednom svoje ranije čitaoce.


"Ovo je deseta godina Arhipelaga i naš jedanaesti Sajam knjiga. Mnoge stvari su se za to vreme promenile, vidimo da se i Sajam dramatično promenio, ali mi se nismo promenili: nismo promenili ni pisce, ni vrednosti, ni uverenja, ni kulturne i izdavačke standarde koje zastupamo sve vreme. Drago mi je da su to čitaoci prepoznali i na ovom Sajmu knjiga na kome se Arhipelag i na novom mestu koje je dobio na Sajmu pokazao da je uvek na svom mestu. Deset godina obeležili smo novim knjigama, novim edicijama, novim događajima i aktivnostima na promociji čitanja dobrih knjiga. U ovoj godini objavili smo i nove knjige vodećih pisaca savremene svetske književnosti kakvi su David Grosman, Ljudmila Ulicka ili Havijer Serkas, nove knjige vodećih savremenih srpskih pisaca poput Vide Ognjenović ili Mihajla Pantića, ali i knjige vodećih pisaca nove srpske književnosti poput Veselina Markovića, Srđana V. Tešina, Uglješe Šajtinca ili Darka Tuševljakovića. Mi smo jedini tržišni izdavač u Srbiji koji objavljuje ediciju poezije. A tokom godine, pa i na ovom Sajmu knjiga, organizujemo više kulturnih događaja nego mnoge kulturne institucije. Čitaocima je važno pružiti stvarnu mogućnost izbora. Otuda vrhunska književnost i humnistika ostaju naš trajni izbor čija je vrednost potvrđena i na ovom i ovakvom Sajmu knjiga", kaže Gojko Božović, osnivač i glavni urednik Arhipelaga, sumirajući utiske o nastupu Arhipelaga na 62. Beogradskom sajmu knjiga.

Нема коментара:

Постави коментар