недеља, 22. октобар 2017.

ФЕСТИВАЛ ИТАЛИЈАНСКОГ ФИЛМА





Савремена италијанска кинематографија се данас успешно ослања на сјајну традицију коју је наследила бавећи се готово свим жанровима и темама које карактеришу савремену европску кинематографију.  Стилови и филмски језици су се измешали и довели су до тога да се изгубе јасне границе које су некада означавале разлике између играних и документарних филмова што је довело до стварања занимљивих филмова који су поново почели да превазилазе границе Италије и да освајају публику у целом свету.


Југословенска кинотека ће у сарадњи са Италијанском федерацијом кино-клубова и Италијанског института за културу у Београду и ове године наставити традиционалну и успешну сарадњу на промоцији и популаризацији италијанске кинематографије кроз ревију савремених филмова различитих жанрова и редитеља, од документарних до играних, од филмова насталих према истинитим догађајима до филмова који се баве актуелним животним питањима савременог друштва али са једним заједничким именитељем, учешћем и наградама на најзначајнијим филмским фестивалима на свету и у Италији. Уз савремене филмове биће приказан и један од класика италијанске кинематографије „Посебан дан“ у режији Етроеа Сколе са Марчелом Мастојанијем и Софијом Лорен у главним улогама.
 

 ПРОГРАМ ПРОЈЕКЦИЈА:

Среда 25.10.

20:00 ФЕСТИВАЛ ИТАЛИЈАНСКОГ ФИЛМА

ЧОВЕК КОЈИ НИЈЕ ПРОМЕНИО ИСТОРИЈУ (ИТ, 2016)

L’uomo che non cambiò la Storia
р. Енрико Кариа (Enrico Caria)
Уз присуство редитеља

Филм прича причу о чувеном универзитетском професору Ранучу Бјанкију Бандинелију најзначајнијем познаваоцу научнику римске уметности и оцу модерне археологије, на кога је тридесетих година прошлог века  фашистички режим био поносан, једини проблем је био што је  професор био антифашистичких уверења. Током чувеног Хитлеровог пута у Италију 1938. године, Ранучо је љубазно позван да прати Мусолинија и Хитлера као  тумач око музеја и археолошких налазишта. У том тренутку се нашао пред дилемом. Шта урадити? Kада љубазни позив постане неопозиво наређење које не може одбити, он нема избора ...


Четвртак 26.10.

18:00     ПОСЕБАН ДАН (ИТ, 1977)

                Una giornata particolare
                ул. Софија Лорен (Sophia Loren), Марчело Мастројани (Marcello Mastroianni)
                р. Еторе Скола (Ettore Scola)


Филм из 1977. године у коме главне улоге играју Софија Лорен и Марчело Мастројани. Радња се дешава у Риму 1938. године. током посете Хитлера Мусолинију.  Једна удата жена зближи са необичним комшијом пошто су једини остали у стамбеној згради јер су сви остали станари отишли на дефиле који је уприличен поводом ове историјске посете. Филм је добио награду Златни глобус за најбољи страни филм као и награду Цезар 1978.

20:00   ПЕРО - ПЈУМА (ИТ, 2016)


        Piuma
        ул. Луиђи Феделе (Luigi Fedele), Блу Јошими (Blu Yoshimi)
р. Роан Џонсон  (Roan Johnson)

Филм Перо - Пјума је прича о Фероу и Kате, просечном брачном пару. Неочекивана трудноћа окреће њихов свет наопачке. Неодлучна два главна лика крећу се кроз најинтересантнијих и најкомпликованиих девет месеци својих живота, покушавајући да не изгубе чистоћу и јединствени поетични дах. Филм је приказан на фестивалу у Венецији 2016, где је освојио неколико награда.



Петак 27.10.

20:00 ЦВЕТ (ИТ, 2016)

      Fiore
ул. Дафне Скоча (Daphne Scoccia), Валерио Мастрандреа (Valerio Mastrandrea)
р. Клаудио Ђованези (Claudio Giovannesi)

Центар за притвор младих. Дафне која је ухапшена због крађе, заљубљује се у Џоша, који је притворен такође због пљачке. Момци и девојке се не могу срести у порпавном дому, а љубав је забрањена. Веза између Дафне и Џоша је заснована само на погледима из једне ћелије на другу, кратким разговорима кроз решетке и на тајна писма. Затвор није само лишавање слободе, већ је и тамо где је љубав немогућа. Цвет је прича о жељи да се воли и моћи емоција које крше сваки закон. Филм је приказан на филмском фестивалу у Kану 2016.


Субота 28.10.

20:00   БРЗА ПОПУТ ВЕТРА (ИТ, 2016)


        Veloce come il vento
ул. Стефано Акорси (Stefano Accorsi), Матилда Де Анђелис (Matilda De Angelis)
р. Матео Ровере (Matteo Rovere)
Ђиулиа је млада нада у релију. Kада њен живот почне да се распада, након смрти оца, једина нада биће јој поново пронађени брат, зависник од дроге и бивши шампион у аутомобилским тркама.


Недеља 29.10.

20:00 НЕРАЗДВОЈНЕ (ИТ, 2016)


      Indivisibili
ул. Анђела Фонтана (Angela Fontana), Маријана Фонтана (Marianna Fontana)
р. Едоардо Де Анђелис (Edoardo De Angelis)



Дејзи и Виолета су сестре близнакиње са непуних 18 година. Обдарене су прелепим гласовима и певају на венчањима и крштењима. Њихова стварна привлачност и очаравајући шарм лежи у још једној чињеници: оне су сиамске близнакиње. Њихов живот и живот њихове породице ће се променити након што их буде видео један познати енглески доктор који ће им указати на могућност другачијег живота. Филм је приказан на фестивалу у Венецији 2016. године
 


Нема коментара:

Постави коментар