понедељак, 30. октобар 2017.

Jelena Janković osvojila II nagradu za umetničku fotografiju


Na prestižnom internacionalnom foto konkursu Siena International Photo Awards u Italiji  Jelena Janković osvojila je drugu nagradu za umetničku fotografiju na takmičenju najboljih fotografa iz celog sveta. Osvojila je nagradu u oštroj konkurenciji od 49.429 fotografija iz 161 zemlje.



Svoj rad izlaže sa umetnicima i finalistima na prestižnoj izložbi Beyond the Lens koja je otvorena od 29. oktobra u Sieni.

Jelena je u 2017. osvojila sedam nagrada za svoj rad, pretežno inostranih. Kvalitet njenog rada nastavlja da se nagrađuje i potvrđuje. Tim povodom rekla je:

"Velika je čast prisustvovati ovakvoj ceremoniji i biti nagrađen među naboljim fotografima iz celog sveta. Nadam se da ću dati  primer mladim umetnicima iz Srbije, da nastave da se bore i veruju u to što rade. Politika, ne kultura i stanje u kojem se mladi ljudi nalaze u Srbiji nije razlog da odustanemo. Ja na ovom takmičenju ne predstavljam samo zemlju iz koje sam, već sve mlade ljude koji žele da se bore i koji veruju da radom i talentom mogu naći svoj put i biti prepoznati kako na domaćoj, tako i na svetskoj sceni. Umetnost je tu da priča za nas i da sa njom rušimo sve granice."

Jelena Janković je umetnička fotografistkinja, specijalizovana za plesni i pozorišnu fotografiju. Rođena je u Beogradu 1985. godine. Završila je fakultet za turistički i hotelijerski menadžment Univerziteta Singidunum. Nakon fakulteta nastavlja četvorogodišnju specijalizaciju za umetničku fotografiju kod poznatoga beogradskog profesionalnog i umetničkog fotografa Aleksandra Radoša. Svoj rad počinje kao dokumentarni fotograf, a ljubav prema glumi, plesu i pozornici uvodi je u pozorišnu fotografiju gde 2010. počinje saradnju s Bitef teatrom i Bitef dens kompanijom. Kroz Bitef dens kompaniju aktivno istražuje estetiku plesne fotografije te postaje i zvanični fotograf Bitef festivala. Od 2014. kao fotograf započinje rad na igranom filmu. Iste godine započinje pedagoški rad s najmlađima vodeći kreativnu fotografsku radionicu u sklopu Dečijeg kulturnog centra Majdan u Beogradu. Godine 2015. priključuje se krativnom timu Nacionalnog Ansambla KOLO i postaje njihov zvanični fotograf i time započinje istraživanje pokreta kroz tradicionalnu igru. Autor je fotografija u više od 30 pozorišnih produkcija.

Njene fotografije objavljene su u renomiranim časopisima: Rolling Stone (DE), Professional Photographer(USA), Digital SLR

Photographer magazine (UK), fotoMAGAZINE (DE), LensCulture , Lürzer's Archive, GEO (ESP).

Do sada je imala 6 samostalnih i 19 kolektivnih izložbi.

Član je udruženja ULUPUDS-a.



Dobitnica je višestrukih nagrada od kojih su neke:

2010 i 2013 – Prva nagrada za umetničku fotografiju na manifestaciji Noć muzeja za dokumentarnu fotografiju.
2011 – Plaketu Sterijinog pozorja za pozorišnu fotografiju.
2013 – Nagrađena je za umetničku fotografiju na manifestaciji Photographic Angles Competition FACES u Velikoj Britaniji u kategoriji portret.
2015 – Prva nagrada na međunarodnom festivalu Rovinj Photodays 2015 u kategoriji moda.
2017 – Prva nagrada i Canon Grand Prix Award ukupna pobednica Balkan Photo Awards 2016 u kategoriji Svakodnevni život. 2017
– Finalista u kategoriji Street photography i pobednik u nacionalnoj kategoriji na prestižnom takmičenju 2017 Sony World Photography Awards
2017 - Druga nagrada Siena International Photo Awards 2017, Italija
2017 – Druga nagrada na međunarodnom festivalu Rovinj Photodays 2015 u kategoriji dokumentarna fotografija.
2017- Prva nagrada The Andrei Stenin International Photo Contest 2017, Rusija
2017- Finalista Travel Photographer Society 2017, Kuala Lumpur
2017- Treće mesto International Photography and Art Community 5th Eros Awards za erotsku fotografiju


Нема коментара:

Постави коментар